Németország: a teljes cenzúra immár hivatalos

GATESTONE INSTITUTE

A közösségi fórumokon állami cenzúrát bevezető új német törvény lépett hatályba október elsején. Az új törvény azt követeli a közösségi média platformoktól, mint a Facebook, a Twitter és a YouTube, hogy felhasználóikat cenzúrázza a német állam javára.

A közösségi médiumokat működtető vállalatoknak kötelességük, hogy kitöröljenek vagy blokkoljanak bármiféle online „bűncselekményt képező sértést”, mint rágalmazás, stb., a panaszos panaszának beérkeztétől számított 24 órán belül függetlenül attól,  hogy a tartalom pontos vagy sem.

A közösségi médiumokat működtető vállalatok hét napot kapnak bonyolultabb esetekben. Ha nem engedelmeskednek, a német kormány akár 50 millió euróra is büntetheti őket, amiért nem alkalmazzák a törvényt.

Michael Stürzenberger német újságírót egy müncheni bíróság a napokban fél év felfüggesztett börtönre ítélte, amiért Facebook oldalán egy olyan történelmi fotót tett ki, amely a jeruzsálemi nagymuftit, Hadzs Amin al-Husszeinit mutatta, ahogyan kezet fog egy vezető nácival Berlinben, 1941-ben. A vádhatóság Stürzenbergert „az iszlám elleni gyűlöletkeltéssel” és az iszlám „rossz hírbe hozásával” vádolta.

A nem vitatott történelmi eseményről készült kitevő Stürzenberg megfellebbezte az ítéletet.

Németország nem csinált titkot azon vágyából, hogy az új törvényt az EU többi tagországaiban is alkalmazzák.

Megosztás: