Ma Steinmeier német elnök Putyinnal tárgyal

Ma reggel érkezett meg Frank-Walter Steinmeier német államfő Oroszországba. Ahelyett, hogy a vezető német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung „Putyin pincsijeként” beszélne az eseményről, mást tesz. Így azzal kezdi cikkét, hogy az elnökhöz foghatóan szinte nincs más német politikus, akinek pályáját annyi szál kötné Oroszországhoz, mint az övét.

Stienmeier „vastag Oroszország-dossziéja” azt mutatja, hogy pályája két évtizede alatt rendkívül szorosan kapcsolódik Oroszországhoz. Ő volt az, aki Gerhard Schröder kancellár számára megszervezte találkozójukat Putyin elnökkel. Nagy benyomást tett rá az a találkozója, amelynek során megismerkedett és beszélt Putyin akkori stábfőnökével, Dmitrij Medvegyevvel, a későbbi „helytartó” orosz elnökkel. Nagyon tetszett neki az is, hogy Schröder kancellár milyen jó viszonyban volt Oroszországgal. De annak is örült, hogy Oroszország irányába ugyanilyen baráti magatartást tanúsított barátja, Mathias Platzeck, a volt brandenburgi miniszterelnök.

Az első nagykoalíció külügyminisztereként Steinmeier 2006-tól új keleti politikát igyekezett megindítani. Ennek mottója a „modernizációs partnerség” és a „közeledés összefonódásokkal” volt.

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/ma-steinmeier-nemet-elnok-putyinnal-targyal-2379859/

 

Megosztás: