Észak-Olaszország bedől: egy bankösszeomlás brutális következményei

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Olaszország bedől: egy bankösszeomlás brutális következményei

Velence tartomány Európa hagyományokban egyik leggazdagabb régiója. Számos világhírű cég is működik ott, mint a Benetton vagy a De’Longhi (pl. kávégépek), jó negyvenezer középvállalat mellett.

Csakhogy most a térségét gazdasági pusztulás fenyegeti. Az ok: csődbe ment a Popolare di Vicenza és a Veneta Banca nevű regionális bank. Ami múlt idő, de a vállalkozók csak most kezdik érezni.

A bank 200 000 részvényese spórolt pénzét elveszítette. A Bloomberg szerint 2015 óta 11 milliárd euró értékű magánvagyon szívódott fel. Egyenként a vállalkozók több százezer eurót vesztettek.

A bankok a legtöb kisbefektetőt rábeszélték arra, hogy a takarék számlákon lévő pénzüket alakítsák át részvényekre. Amely gyakorlatot Velence tartományban nemzedékeken át folytatták és korábban mindig működött. A pénzügyi válsággal azonban a bankok súlyos helyzetbe kerültek és felgyorsították a részvények kibocsájtását. A kötvényeket hitellel finanszírozták. A bankok 2013 és 2016 között ilyen módon saját tőkéjüket három milliárd dollárra emelték.

A  7 nyomtatott oldal terjedelmű cikk azzal zárul, hogy számos kis- és közepes vállalkozót az összeomlás fenyeget. Mint ahogyan magát „az egészséges középosztályi struktúrát. Számos család elvesztette megtakarított pénzét vagy vagyonát; nem tudja cégét fenntartani és gondolni sem tud újabbak indítására.”

Megosztás: