Kontraszt Afrikában: Kína befektet, Amerika háborúzik

SPUTNIK NEWS

Egyre többen teszik fel a kérdést: mit keresnek az amerikai katonák Afrikában? Mit keresnek például Nigerben, ahol egy ott elesett hadiözveggyel volt Trump elnök a napokban olyan durva.

Az amerikai katonai hadműveletek száma egyre nő Afrikában.

Az amerikai haderők 24 afrikai országban minden pillanatban akár száz missziót is végrehajtanak.

Azaz több, mint az afrikai országok felében.

Az amerikai speciális erők és kémdrónok jelen vannak Nigerben, Csádban, Maliban és Szudánban. Amerikai katonák vannak Nigériában, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Ugandában, Etiópiában és Szomáliában.

A hivatalos magyarázat az, hogy az amerikai katonák, haditengerészek, légierő a terrorcsoportok ellen harcol, mert azok Európában és Észak-Amerikában hajthatnak végre terrorcselekményeket.

Csakhogy mindez álca.

A valódi célja Washingtonnak az, hogy befolyását gyakorolja az afrikai országokban. Amióta az amerikai csapatok ottani létszámát Bush elnök jelentősen megnövelte, a terrorcselekmények száma nőtt.

Ezzel szemben Kína erőforrásait arra használja, hogy növelje kereskedelmét és ipari tevékenységét Afrikában. És ezzel nagy tiszteletet nyert el az afrikai országokban valódi partnerségéért. Tőkét és technológiát visz oda, miközben olajat, földgázt, fémeket és más ásványkincseket hoz a felszínre. Kína partneri viszonyt épített ki az ottani országokkal. Annak fejében, hogy nyersanyagokat bányászhat, Kína iskolákat, egyetemet, távközlési és közlekedési hálózatokat épített.

 

Megosztás: