Ausztria: csak nem lesz vörös-kék koalíció?

DIE PRESSE

A vezető osztrák lap,  a Die Presse arról számol be, hogy Ausztria Szociáldemokrata Pártja szondázza a lehetőséget, hogy együttműködjön a Szabadság Párttal és ezzel a választáson győztes Néppártban rémületet ébresztett. A napilap megjegyzi, hogy furcsa módon a Szabadság Pártnál nem veszik fel a telefont.

Már a választás estéjén egy néppárti miniszter azt jósolta: „Vörös-kék” jön. E közben a Néppártban az akut veszélyérzet egyre nő.

A szabadságpárti Heinz-Christian Strache elnök és Christian Kern szocdem kancellár között van párbeszéd. Viszont Strache és Kurz között tartózkodó a viszony. Kurz a választás előtt sem kereste a kapcsolatot Strachéhoz.

Burgenlandban a szocdemek és a szabadságpártiak együtt kormányoznak.

Viszont szakadás fenyegeti az SPÖ-t, amennyiben összeállnak az FPÖ-vel. Nem beszélve arról, hogy még mindig érvényes az az SPÖ pártszabályzat, amely szerint nem lehet vörös-kék szövetség. És ezt Kern kancellár is most megerősítette: ameddig e pártszabályzat érvényes, addig nem kormányozhat együtt a két párt.

Feltűnő, hogy a magát jobboldali, konzervatívnak nevező lapból ezúttal hiányoznak mind a „szélsőjobboldali”, mind a „populista”, mind pedig a „nacionalista” jelzők a Szabadság Párt vonatkozásában.

 

Megosztás: