Sajtóreagálások a Kurz-győzelemre

A tegnapi osztrák választáson győztes Sebastian Kurz, néppárti elnök és külügyminiszter győzelme után elsőként a nyolcszázezer példányban megjelenő osztrák Kronen Zeitungnak adott rövid interjút. A lap címoldalán egyébként ezzel a szalagcímmel jelent meg ma reggel: „Kurz: a szenzáció tökéletes”.  A kancellárnak választott Kurz elmondta, elsőként Angela Merkel német kancellár hívta fel, hogy gratuláljon neki. Arra a kérdésre, hogy a hívás megváltoztatta-e politikai álláspontját, azzal felelt „Nem, a menekültügyben a választási kampányban kifejtett álláspontomhoz egészen biztosan hű maradok.”

A legolvasottabb német hírportál, a Der Spiegel Online reggeli szerkesztőségi kör-emailjében az osztrák választások rövid kommentálását azzal a mondattal kezdi, hogy „Az EU-nak egy olyan osztrák kormányra kell beállnia, amelyben a jobboldali populista Szabadság Párt határozza meg az irányvonalat”. A Szabadság Párt ez előzetes prognózisok szerint a harmadik lett 26 százalékkal 9 tized százalékkal maradva le az eddig a kancellári széket birtokló, második helyet elért szociáldemokratáktól.

Németország szélsőballiberális lapja, a Süddeutsche Zeitung „Miért süllyed el Ausztria a populizmusban?” című cikkét azzal kezdi, hogy Ausztria keményen jobbra tolódott, majd később azt írja, idegengyűlölettel, az iszlamofóbiával és a hanyatlástól való félelemmel nem csak Ausztriában lehet sikereket elérni. E politika csúcsán Orbán Viktor áll, írja a napilap.

A népszerű francia jobboldali hír- és véleményportál, a Boulevard Voltaire „Intelligensebbek és polgáribbak, mint a franciák: az osztrák szuverenistáknak sikerült összevonni erejüket” címmel örül az osztrák jobboldal győzelmének.

A vezető amerikai lap, a New York Times a témáról írt tudósításában kiemeli, a Zsidó Világkongresszus az osztrák választási eredményeket „lesújtónak” nevezte és felszólította Sebastian Kurzot, ne lépjen koalícióra a Szabadság Párttal, mert az „még ma is tele van idegengyűlölőkkel, rasszistákkal és… igen kétértelmű Ausztria náci múltját illetően”.

Az amerikai Politico brüsszeli kiadása minderről azt írja, hogy Ausztriában egy jobboldali koalíció csatlakozna Magyarországhoz és Lengyelországhoz azzal, hogy Európától keményebb határvédelmi menekültügyi és migrációs politikát követeljen.

/EchoTV, nemzetközi sajtószemle, először 11:55-kor/

 

Megosztás: