„Az EU lélegzetét fojtja vissza az osztrák választások után”

 

Az Euractiv brüsszeli uniós szakportál a fenti címmel ismerteti azt, miként nem reagált még az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke a vasárnapi, előre hozott osztrák választásokra. „Annak rémálom kimenetelére, amely a középjobb és a szélsőjobb közötti koalíció lehet”.

A választásokat Sebastian Kurz Néppártja (ÖVP) nyerte. Hogy ki lesz a második, azt a postán elküldött szavazatok után lehet megmondani, írja. /Az erről szóló cikkek hatalmas többsége a szociáldemokratákat jósolja másodiknak, míg a Szabadságpártot a harmadiknak./

A 889.000 postai szavazócédula megszámlálását követően legkésőbb csütörtök este mondanak eredményt.

Hogy milyen idegösszeomlást okoztak a szomszédéknál tartott tegnapi demokratikus választások, azt jól jellemzi a „nagyvilági” érdeklődésű Klubrádió reggeli hírprogramja, amelynek első híre a provinciálisnál provinciálisabb római parti stb. választási kampány álhír volt. A szélsőségesen balliberális Süddeutsche Zeitung muzulmán imapózban összerogyott müncheni szerkesztősége ma reggel pedig ezzel a címmel elmélkedett a történtekről: „Miért süllyed el Ausztria a populizmusban?” Mely cikk íróját nyilván fegyelmi elé fogják állítani, mert publicisztikájában a „populista” szó és válfajai csak ötször fordultak elő, Orbán Viktor pedig csak egyszer.

De vissza az Euractivhoz, amely szintén egyetért több tucat médiatársa azon várakozásával, hogy Kurz kancellár „a 48 éves bevándorlás ellenes Heinz-Christian Strachéval fog koalíciót kötni”.

És abban is társaival van nagyon is egy véleményen, hogy

e győzelem Budapesthez és Varsóhoz közelíti, Berlintől pedig távolítani fogja a bécsi koalíciót.

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/az-eu-lelegzetet-fojtja-vissza-az-osztrak-valasztasok-utan-2345185/

 

Megosztás: