Jövő héten Junckert a cseh választás rúgja fejbe eurócsatlakozás ügyben

EUOBSERVER

„Jean-Claude Junckert minden bizonnyal lehangolják a jövő heti csehországi választások”, kezdődik a brüsszeli uniós szakportál cikke.

A múlt hónapban az Európai Bizottság elnökének az  Unió állapotáról elmondott beszédében azt mondta, reméli, hogy az EU tagállamok hamarosan elfogadják az eurót.

Márpedig a Cseh Köztársaságnak ez nem áll szándékában.

Az október 20-21-i törvényhozási választások előtti kampányban az euróövezet tagság fontos témává lépett elő.

A nyerésre legesélyesebb következő miniszterelnök Andrej Babis, volt miniszterelnök, és az ország második leggazdagabb embere.

Babis ANO („Igen”) nevű mozgalma korábban az euró-övezet melletti csatlakozásért állt ki. De ma az a véleménye, hogy Csehországnak meg kell tartania a koronát.

„Nem kell nekünk az euró. Mindenki tudja, hogy az becsődölt”, mondta Babis, és hozzátette: „Nem akarok egy újabb olyan ügyet, amibe Brüsszel megint csak beleütné az orrát”.

Végeztek egy felmérést a témában. A csehek 72 százaléka az euró elfogadása ellen szavazott.

És most egy kérés a jobboldali olvasókhoz.

Minden olyan interjúban vagy érvelésben, amelyet  a Vértes-Petschnig-Bod Péter Ákos-féléktől olvas és amelyben elmaradottaknak állítják be Magyarországot, amiért a kormány nem akarja elfogadni az euró bevezetését, keressék a következő országneveket: Svédország, Dánia, Egyesült Királyság. Nem fogja megtalálni, mert a felsoroltak gazemberek.

Az utóbbi két ország már rég biztosította magának az „opt-out”-ot, azaz mentesítést kapott az euró bevezetése alól. De Svédország nem kért és nem kapott. Ott a nép referendumon döntött arról, hogy nem kell neki az euró. Csak nem azért nem említik ezek a felsoroltak az említett három országot, mert azonnal kiderülne, hogy éjjel-nappal, kivétel nélkül mindig hazudnak, amikor megszólalnak. Vagy netán-e három ország is „elmaradott” panelproli és csak véletlenül felejtik el említeni őket, sziklaszilárd következetességgel?

Megosztás: