A választások előtt sebtében módosították az olasz választási törvényt!

Legkésőbb jövő május 20-án kell megtartani az olaszországi választásokat, ugyanis a jelenlegi parlamenti ciklus 2018. március idusán jár le.

Erre mit tettek abban a demokratikus Olaszországban, amelyet a Demokratikus Pártnak nevezett szociáldemokrata párt irányít Paolo Gentiloni miniszterelnök vezetésével?… Bocsánat, a cikk balliberális olvasói kedvéért még egyszer nekifutva a mondatnak: és mit tesz erre a regnáló Gentiloni- rezsim?

A válasz: sebtében átveri a választási reformot az általa uralt parlamenten, mint ahogyan arról részletesen beszámol a mai La Repubblica napilap, és tömörebben a Deutsche Wirtschafts Nachrichten független német hírportál.

Tegnap a képviselőház 630 tagjából 375-en szavaztak a reformra, 215-en ellene. A választási reform értelmében a jövőben 225 képviselőnek a sorsa a személyi választási jog szerint dől el, vagyis a legtöbb szavazatot kapott jelöltet választják meg. 386 képviselőt pedig választási listákon, az arányos választási jog szerint szavaznak be a parlamentbe.

Mindez nyilván azért nem keltett semmiféle sikolyt a magukat radikális baloldalitól konzervatív jobboldalig tartó skálán játszó, de egyenhangon kommunikáló nyugat-európai tömegmédiában, mert ott (Olaszországban) a jelenlegi úr nem Berlusconi vagy valami hasonló Mussolini-szagú „fásisztá”.

A „Rosatellum” nevű választási reform ma kerül a szenátus elé. Azért kapta ezt a nevet, mert azt Ettore Rosato balközép politikus fundálta ki.

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/valasztasok-elott-sebteben-modositottak-az-olasz-valasztasi-torvenyt-2335708/

 

Megosztás: