Kormányinfo: Fellépnek a Szíria elleni szankciók ellen?

Orbán Viktor miniszterelnök ma kijelentette, hogy Magyarország segíti az üldözött keresztények hazatérését. A keresztényüldözésről tartott nemzetközi konferencián ezt mondta:

„Mi, magyarok azt akarjuk, hogy a szír, az iraki és a nigériai keresztények minél előbb visszatérhessenek arra a földre, ahol őseik már több száz év óta laktak; ezt nevezzük magyar szolidaritásnak”

Ezzel kapcsolatban két kérdésem van:

  1. Bármely felelős szíriai vezető elmondaná, hogy országukban a helyzet viszonylagos normalizálását rendkívül súlyosan akadályozzák a Szíria elleni szankciók.

Most, hogy az Orbán-kormánynak (Martonyi János személyében) már nem az amerikai és brüsszeli érdekeket védő külügyminisztere van, hanem Szijjártó Péter személyében egy olyan külügyminiszter, aki határozottan képviseli a valódi magyar és európai érdekeket és értékeket, nem készülnek megszólalni Brüsszelben a Szíriai elleni uniós szankciók megszüntetéséért? Ugyanis ebben az esetben a szíriai keresztények is sokkal inkább visszatérhetnének hazájukba.

  1. Martonyi János külügyminiszter az amerikai érdekek hazai érvényesítése úttörőjeként 2012-ben a lehető legaljasabb módon szakította meg a magyar-szíriai diplomáciai kapcsolatokat. Az alábbiakban csatolt, arról kiadott közleményből láthatóan a terroristákat segítő Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját tekintve „a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének” és nem az Aszad-kormányt.

Nem gondolják, hogy a két ország diplomáciai kapcsolatait haladéktalanul helyre kell állítani,  hiszen akkor sokkal hatékonyabban tudunk Szíriának és az ottani keresztényeknek segíteni és az valóban segítené a valódi szíriai menekültek hazatérését Európából?

Ehhez szeretném idézni Szijjártó Péternek a Demokrata hetilap legfrissebb számában adott interjújának zárómondatait: „Aki a hazáját akarja képviselni, az nem bújhat el a konfliktusok elől. Ha gyáva vagy, eltaposnak.”

 

Ajtót mutatott a kormány a szír diplomatáknak

Origo

Magyarország szombat óta nem tekinti Szíria törvényes képviselőjének az Aszad-rezsimet, ezért annak diplomatáit felkérték, hogy hagyják el az országot.

Az év végéig el kell hagyniuk az országot a budapesti szíriai nagykövetség munkatársainak, miután az Aszad-rendszert eddig Magyarországon képviselő szíriai diplomatákat a magyar kormány többé nem tekinti legitim diplomáciai képviselőknek – közölte Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője.

Magyarország szombaton a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját ismerte el a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének. Kaleta Gábor úgy fogalmazott, a döntés következtében “Magyarország kormánya már nem tekinti az Aszad-rezsimet a szíriai nép legitim képviselőjének”, így az Aszad-rendszert eddig Magyarországon képviselő szíriai diplomatákat sem tekinti legitim diplomáciai képviselőknek.

Emlékeztetett arra, hogy amikor Magyarország a szíriai ellenzéket Szíria törvényes képviselőjének ismerte el, be kellett zárni a jelenlegi damaszkuszi magyar képviseletet. (A romló biztonsági helyzet miatt a külképviselet december 5-én már felfüggesztette tevékenységét.)

Ugyanez történt a budapesti szíriai képviselet esetében is. A Külügyminisztérium felkérte a diplomatákat, hogy az év végéig hagyják el az országot. A kettő szorosan összefügg és következik egymásból – jegyezte meg a sajtófőnök.

 

 

Megosztás: