Németország kártérítést akar, amiért 57 millió dollár holokauszt pénzzel átverték

THE FORWARD

Az Egyesült Államok zsidóságának vezető lapja azzal kezdi cikkét, hogy amikor kiderült, a világ vezető holokauszt jótékony szervezetét belső csalás révén 57 millió dollárral megrövidítették, a német kormány csöndben maradt.

A csönd azután is tartott, miután kiderült, nyolc évvel a sikkasztás kiderülte előtt  a Conference on Jewish Material Claims Against Germany  szervezetet értesítették a folyamatos sikkasztásról, de Berlin nem akarta komolyabban kivizsgálni az ügyet.

Most viszont a Forward olyan levelet szerzett meg, amely azt mutatja,  hogy több mint másfél évvel a sikkasztó társaság vezetőjének elítélése után Németország kártérítési igényt nyújtott be a Claims Conference-től és úgy tűnik, talált egy utat arra, hogy a Claims Conference miként tudja elkerülni annak a kínos módját, hogy a holokauszt túlélőknek szánt pénzt vissza kelljen küldeni Németországba.

A német pénzügyminisztériumnak a Claims Conferencehez küldött 2014. december 23-i keltezésű levélben azt írják, Berlin egyszerűen egy korábbi elkötelezettségét 54 millió euró  kifizetésére egy új „Gyerek Túlélési Alap” számára úgy tekintené, hogy azt az 57 millió dollár elsikkasztása fejében nem küldené el.

A világon működő, 25 zsidó szervezetből álló Claims Conference nem reagált a Forward ez irányú kérdésére.

Megosztás: