Lapszemle: „Németország csaknem kormányozhatatlan”

A legolvasottabb német hírportál, a Der Spiegel online a tegnap este nyilvánosságra került első exitpollok eredményeinek láttán, melyek szerint az általa szélsőjobboldalinak minősített AfD, az Alternatíva Németországnak Párt több mint 13 százalékot kapott és harmadik erőként ott lesz a német képviselőházban, azzal reagált,  hogy „A múlt szellemei visszatérnek.”

E portál szerkesztőségének reggeli levele tovább boncolja a számára katasztrófát jelentő eredményeket e szavakkal: „Leválasztották a nagykoalíciót, és az ország rég nem látott viszályt él át, és most már a képviselőházból támadják azt a német alapegyetértést, hogy a nemzeti szocializmus tanulságai normatívak a társadalomra nézve. Merkel annak az ellenkezőjét érte el, mint amire törekedett. Katasztrófa.”

Az amerikai Politico brüsszeli szerkesztőségének reggeli helyzetképében azt írja, Merkelnek, „Európa uralkodó királynőjének meg kell majd küzdenie azon hódolatért, amit 2009 óta kap. Most, hogy a francia elnök a sarkánál, Orbán Viktor nem éppen jó értelemben a hátánál van, míg az Európai Bizottság igyekszik újra kinyilvánítania intellektuális vezetését, Merkel az EU csúcstalálkozókon gyengébb lesz, mint az elmúlt évtizedben valaha”.

A független német hírportál, a DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN ezzel a címmel kommentálja a történteket: „A néppártok romokban. Németország csaknem kormányozhatatlan”.  Hozzáteszi: „Az Uniótól egy millió szavazó ment át az AfD-hez. Ez a lényeg”.

A brit Guardian napilap „Mit jelent az AfD megdöbbentő sikere Németországnak és Európának” című cikke hangsúlyozza, hogy azok szavaztak az Alternatíva Németországért pártra, akik úgy gondolták, hogy Merkel kancellár migrációs politikája figyelmen kívül hagyta az emberek aggodalmát és azt is, hogy elég volt már 12 év Merkelből.

Az amerikai Wall Street Journal napilap szerint a német választási eredmények megerősítik az európai politika tavalyi általános trendjét: a kontinens régi pártjai lemorzsolódnak a gazdaság és saját identitásuk miatt aggódó választói félelmekkel szemben. Merkel kancellár a tegnap esti, választások utáni, más pártvezetőkkel tartott tévévitában bevallotta, hogy nem sikerült neki eléggé eloszlatni az emberek aggodalmait az illegális migrációval kapcsolatban, arra utalva, hogy milyen jól szerepelt a migráció ellenes AfD párt.

/Először: Echo TV ma 11:55-kor/

 

Megosztás: