Kik irányítják Amerikát? A hatalmi idő Trump idején

INFORMATION CLEARING HOUSE

James Petras professzor igyekszik azonosítani az elmúlt hónapokban kiemelkedő hatalmi központokat – az egymással versengő politikai, gazdaság és katonai szektorokat – a Trump-kormányban úgy, hogy azoknak azonosítja egyértelmű ideológiai és etnikai hovatartozását.

Ezek:

  1. Szabadpiacosok, az „Izrael az első” tömeg mindenhol látható jelenlétével.
  2. A jobboldali ideológiákhoz kötődő nemzeti kapitalisták.
  3. A nemzetbiztonsághoz, a Pentagonhoz és a védelmi iparhoz kapcsolódó tábornokok.
  4. A globális tőkéhez kötődő üzleti elitek.

Majd részletezi ezek természetrajzát.

A gazdasági hatalmi elit: az „Izrael az első” és a Wall Street ügyvezetői.

Nekik nem csak kulcspozícióik vannak az új kormányban, hanem ugyanakkor a kormányzat leghangosabb bírálói, ellenfelei. Mint Janet Yellen, a FED elnökasszonya, Stanley Fischer, alelnöke, aki izraeli állampolgár és az izraeli nemzeti bank elnöke volt.

Jared Kushner, Trump veje, aki ortodox zsidó, a közel-keleti ügyekben a fő tanácsadója. Minden izraeli hatalmi megragadást és földkisajátítást támogat a Közel-Keleten, és szorosan együttműködik David Friedmannel, az USA izraeli nagykövetével, aki fanatikusan támogatja az illegális zsidó telepeket, valamint Jason Greenblattel, a közel-keleti amerikai főtárgyalóval. Vagyis három „Izrael az első” ember határozza meg a közel-keleti politikát, azaz annak még a fügefa levél esélye sincs.

A pénzügyi államtitkár Steven Mnuchin (ejtsd: „Minucsin”), korábbi Goldman Sachs ügyvezető, aki a Trump-rezsimben a Wall Street szektor neoliberális szabadpiaci szárnyát vezeti. Gary Cohn a Nemzeti Gazdadsági Tanács elnöke, akinek hosszú múltja van a Wall Streeten. Ők tehát a neoliberális, antinacionalista Trump koalíciót vezetik azzal a céllal, hogy aláássák a gazdasági nemzeti politikát.

Az igazságügyi minisztériumban befolyásos hang Rod Rosenstein, aki Robert Muellert nevezte ki fő vizsgálónak, és ő irányította a nacionalistáknak az eltávolítását a Trump-kormányból. Az ő munkájukat erősíti Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs elnöke.

/Tekintettel arra, hogy a cikk 13 oldal, itt abbahagyom, de talán egy impresszió erejéig elég./

Megosztás: