Gazdasági lecke Kínának és Oroszországnak

PAUL CRAIG ROBERTS

Paul Craig Roberts, Reagan elnök volt pénzügyi államtitkára cikkét azzal kezdi, hogy „Van a Trump kormányban egyetlen ember, aki nem tökkelütött?”

Így folytatja: Éveken át mentek a végtelen katonai fenyegetések Oroszország ellen. Ugye emlékszünk még, amikor Mike Morell, a CIA igazgatóhelyettese  azt mondta a tévében (Charlie Rose show),  hogy az Egyesült Államoknak meg kell kezdeni oroszok legyilkolását, hogy üzenetet küldjünk nekik, és amikor Mark Milley hadsereg parancsnok azzal fenyegetőzött, hogy „Leverünk titeket keményebben, mint valaha is kikaptatok”?

Most pedig Steven Mnuchin pénzügyminiszter fenyegeti Kínát. Ha Kína nem engedelmeskedik a Washington  által Észak-Korea ellen hozott új szankcióknak, akkor az USA Kína ellen hoz újabb szankciókat és megakadályozza őket, hogy hozzáférjenek az amerikai és nemzetközi dollár rendszerhez.

Vagyis a 20 ezer milliárdos államadóssággal csődbe ment amerikai kormány – amelynek pénzt kell nyomtatnia, hogy saját kötvényeit megvásárolja – fenyegeti a világ második legnagyobb gazdaságát, amely vásárlóerőben nagyobb az USA-nál.

Gondolkozzunk egy pillanatig el azon, hogy mivel fenyegeti Mnuchin Kínát. Hány amerikai cég van Kínában?  Nem csak az Apple és a Nike. Azt jelentenék a Kína ellen hozott szankciók, hogy amerikai cégek nem tudnak eladni kínai gyártmányú termékeket az USA-ban vagy Kínán kívül? Hiszi valaki, hogy a globális amerikai vállalatok ebbe belemennének?

Mi van akkor, ha Kína azzal válaszol, hogy államosítja az összes amerikai gyárat és valamennyi, nyugati tulajdonban lévő bankot Kínában és Hong Kongban,

Mnuchin olyan, mint a tökkelütött Nikki Haley. Nem tudja, kit fenyeget.

Nézzük Mnuchin azon fenyegetését, hogy kizárja Kínát a nemzetközi dollár rendszerből. Semmi nem tenne olyan jót Kínának és annyi rosszat az Egyesült Államoknak. Óriási volumenű gazdasági tranzakciók távoznának a dollár rendszerből, annak méretét és jelentőségét csökkentve. A kínai és az orosz kormány rájönne arra, hogy a dollár rendszer részének lenni nekik csak rossz. Oroszországnak és Kínának már évekkel ezelőtt létre kellett volna hoznia saját rendszerét. Washington rendszerének része lenni azt jelenti, hogy Washington fenyegethet és szankciókat indíthat.

A baj az, hogy mindkét országból diákjaik Amerikába  jöttek közgazdaságtant tanulni és a neoliberális gazdasággal átmosták az agyukat. Amit pedig ott csinálnak ezzel, az Amerikát szolgálja.

Megosztás: