„Halal” osztrák minőségi védjeggyel ellátott hústermék a Merkur szupermarketekben

UNZENSURIERT

Egy nagy félhold, frissen kikelt csirke, néhány arab írásjel és török feliratok pompáznak a hűtőszekrény polcain a húsrészlegben. A vásárlásra kínált szárnyas azonban nem a számtalan török bolt vitrinjében található,  hanem a hazai (osztrák) Merkur-szupermarketekben, jelenti a független osztrák hírportál.

Az Unzensuriert portál egy olvasója nem akart hinni a szemének és beküldte felfedezéséről a fotót (lásd a mellékelt képet). Ami a hölgyet és az Unzensuriert szerkesztőségét meglepte, az az osztrák AMA minőségi védjegy a muzulmán halal rituálénak megfelelően levágott terméken.

„Felháborodással kellett megállapítanom, hogy az eddig állítólag komoly, osztrák AMA-minőségi védjegyet újabban a halal-hús kedvéért prostituálták”, írta a hölgy a szerkesztőségnek.

A karintiai WECH-pulyka értékesítő nem riadt vissza a fáradságtól és a „halal” szót  nem kevesebb, mint háromszor nyomtatta a csomagolásra, hogy az osztrák vásárlókkal tudassa a választék hihetetlen meggazdagodásáról.

Maga a Merkur jelentette büszkén, hogy augusztus végétől az új „Aypilic” márkanevet kínálja szupermarketjeiben. Az AyPilic márkájú osztrák WECH szárnyastermékek 100 százalékosan halal eljárással lettek levágva, géntechnika mentesek és rajtuk van az AMA-minőségi védjegy, „írja az élelmiszerlánc nem igazán kifogástalan németséggel”.

Ráadásul a vásárlók többszörös megnyugtatása mellett, hogy a szárnyast a halal rituálénak megfelelően vágták le, ott van még az Agrarmarkt Asutria bélyegzője is.

Ez akkor történik, tehetjük hozzá, amikor a Lidl szupermarket lánc leretusálja a két keresztet a görög Szantorini sziget katedrálisa két kupolájáról, hogy a migránsok ízlését nehogy megsértsék.

Megosztás: