Moszkva tiltakozik az USA terve ellen, hogy átkutassa washingtoni kereskedelmi kirendeltségét

RUSSIA TODAY

Az orosz külügyminisztériumba kérették a moszkvai amerikai nagykövetség második emberét, Anthony F. Godfrey-t, hogy tiltakozzanak, amiért az amerikai kormány át akarja kutatni az orosz kereskedelmi missziót Washingtonban.

A minisztérium nyilatkozatában az állt, hogy az orosz diplomatáknak megakadályozták belépésüket a kereskedelmi misszió épületébe annak ellenére, hogy az orosz tulajdon és azt diplomáciai immunitás védi.

A minisztérium ezt az amerikai lépést agresszívnek nevezte és arra használhatja,  hogy oda oroszellenes provokatív dokumentumokat helyezzen el.

Az USA korábban elrendelte, hogy Oroszország  zárja be azonnal san fraciscoi konzulátusát és két irodaépületét Washingtonban és New Yorkban.

Moszkva felszólította Washingtont, hogy fejezze be a nemzetközi jog megsértését és ne sértse meg az USA-ban lévő orosz missziók immunitásánát. Ha ez nem lesz így, megtorlás következik, közölte a minisztérium.

Ted Seay volt amerikai diplomata megkérdezte az RT-nek nyilatkozva: „Mit fognak keresni a nagyköveti lakásokban és a san franciscoi konzulátuson? Illegális borscs recepteket?… Vagy Dr. Zsivágó túl sok példányát a könyvtárban?”

Hozzátette: aki ezt elrendelte, megtébolyodott.

A két ország közötti diplomáciai csatározást Obama volt USA elnök kezdte, amikor 2016-ban 35 orosz diplomatát és családját parancsolta ki az USA-ból szilveszter napján azzal, hogy a Kreml beleszólt az amerikai elnökválasztási kampányba. Bizonyítékot soha nem hozott nyilvánosságra erre vonatkozóan.

 

 

 

Megosztás: