Putyin cikke a kínai lapban a BRICS csúcs előtt

PEOPLE’S DAILY

A kínai Hia-men városában szeptember 4-én és 5-én tartják a BRICS országok 9-ik csúcstalálkozóját. /Kína, Oroszország, India Brazília és Dél-Afrika népessége a világ népességének majdnem 40 %-a./

Ennek alkalmával Vlagyimiri Putyin cikket jelentetett meg a kínai People’s Daily nevű lapban.

Az orosz elnök írása bevezetésében köszönetet mond Kínának azért a munkájáért, amelyet az idei  találkozó házigazdájaként hozzájárult a BRICS országok együttműködésének a politika, a gazdaság, a kultúra  és más területeken.

Hangsúlyozta: ezen ötök csoportja jelentősen erősítette globális szerepét.

Fontos, írta, hogy a csoport tevékenységei az egyenlőség elveire, az egymás véleménye iránti tiszteletre és az egyetértésre alapuljanak.

„A BRICS-en belül soha semmit nem kényszerítenek senkire.”

„Egyértelmű, hogy csak valamennyi ország együttes erőfeszítése hozhatja el a globális stabilitást és találhat megoldást az akut konfliktusokra, beleértve a Közel-Keletet”, írta. Ilyen együttműködés történt Szíriában is, ahol hatalmas csapást mértek a terroristákra.

Észak-Koreára téve elmondta, teljességgel hiábavaló az, hogy Phenjanra igyekeznek folyamatosan nyomást gyakorolni atomrakéta programja megállítása céljából. A térség problémái csakis az előfeltételek nélküli párbeszéd segítségével oldható meg.

Oroszország és Kína útitervet készített a koreai félszigetre vonatkozó megállapodásra a feszültség fokozatos csökkentése és egy olyan mechanizmus megteremtése érdekében, amellyel tartós béke és biztonság hozható létre.

Később bírálta a globális pénzügyi és gazdasági intézményrendszert, amely nem veszi megfelelően figyelembe az emelkedő gazdaságok növekvő súlyát. Megígérte, igyekezni fognak, hogy az IMF-en és a Világbankon belül a kvótákat és szavazati jogokat kiegyensúlyozottabb módon osszák el.

 

Megosztás: