Holland nagykövetség: kérem, ne reszkessenek válaszolni! Legyenek demokraták!

Árvai-Nagy Kriszti
Holland Nagykövetség
Budapest

Asszonyom!

Augusztus 24-én, órákkal azelőtt, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter lehordta „távozó” nagykövetüket annak aljas szövege miatt, amit a 168 Óra című hetilap hozott nyilvánosságra egy vele készült interjúban, hívtam követségüket és megkérdeztem, felemeli-e bukaresti nagykövetségük hangjukat azért, mert Nagyváradon augusztus 20-án és 21-én is románok kiparancsoltak egy magyar zászlót a felvonuló magyarok kezéből.

Megkérdeztem még, ha nem tiltakoznak, vajon Önök tiltakoznának-e itt, ha a magyar hatóságok csavarnának ki netán egy Pride-felvonulás résztvevői kezéből egy szivárvány színű zászlót.

/Az ügyről tegnap az Echo TV Sajtóklub c. műsorában volt szó és ott elmondtam, nem csak Önöknek, de a budapesti svéd és norvég nagykövetségnek is feltettem ugyanezt a kérdést./

Azt válaszolták, hogy forduljak hágai külügyminisztériumuk kommunikációs főosztályához.

Fordultam.

Onnan visszaigazolták a kérdésemet. Azóta néma csend, holott a válaszoló Willemien Veldman sajtóst nyomatékosan és ismételten kértem válaszra.

Közben Önnek két, további kérdést küldtem.

Egyik arra vonatkozott, hogy interjút kértem Gajus Scheltema nagykövetüktől azzal, hátha kivételesen hajlandó lenne interjút adni egy olyan lapnak (Magyar Hírlap), amely nem alákérdezne.

A válasz rövid időn belül megérkezett, mely szerint „nem lehetséges”.

A másik kérdésem arról szólt, vajon lehetőség lenne-e egy magyar sörgyártónak Hollandiába exportálni olyan üveges és dobozos sört, amelyet horogkereszt díszítene.

Talán tudják a követségen, hogy Magyarország 45 éven át a szovjetek által megszállt diktatúra volt, amelynek jelképe volt az a vörös csillag, amit Heineken sörük hordoz.

A megérkezni nem akaró választ legutóbbi, mai sürgetésemben arra kértem, hogy nyugodtan feleljen egy egyszerű „nemmel” vagy „igennel”.

Mondja, miért rettegnek? Ennyire nem bírják elviselni a demokráciát, ha Önöknek szegezik?

/Az Ön fotóját tettem ki./

Megosztás: