Jé, hát nem lett „váratlanul” kivétel a Goldman a venezuelai kötvénykereskedelmi tilalom alól?

ZERO HEDGE

/Vigyázat: összeesküvés-elmélet következik! Azaz olyan tények, amelyek kínosak ballibjeinknek./

Amikor a Fehér Ház pénteken bejelentette, hogy Trump rendeletet írt alá a Venezuela elleni szankciók kiterjesztéséről, a Zerohedge szerkesztősége szarkasztikus twitter-kérdést engedett meg magának. Arról,  hogy csak nem fogják mentesíteni a Goldman Sachs-t a Venezuela szankciók alól addig, ameddig az nem fogja eladni a kötvényeit?

És mi történt? A szarkazmus ténnyé változott. Nem vicc.

De mielőtt tovább mennénk, egész „mellékesen” egy apró tény, amit a Zerhohedge cikkében megemlít: a világ három legfontosabb központi bankját, a FED-et, az Európai Központi Bankot és a Bank of England-et három korábbi Goldman alkalmazott irányítja (Gary Cohn, Mario Draghi és Mark Carney).

A Goldman Sachs Asset Management májusban a venezuelai állami olajvállalat, a PDVSA által kibocsájtott kötvényekből 2,8 milliárd dollár értékben vásárolt, ami miatt többen bírálták, mert az pénzhez juttatta Nicolas Maduro venezuelai elnököt.

Így általános volt a várakozás, hogy a Goldman kötvényei elsőrendű célpontjai lesznek az új büntetéseknek. De nem. Mentesítették az elnöki rendelet alól.

„Ez némileg meglepő volt”, mondta Francisco Rodrigue, a new yorki Torino Capital fő közgazdásza is.

A cikk később azt is elmagyarázza, hogy miként jár jól készer a Goldman Sachs.

Megosztás: