Egyszerű megoldások

Ne provokálással, támadással, hadviseléssel kezdjük a nyugalom keresését

 

Kezdjük egy plágiummal, ugyanis az eredeti javaslatnál talán az egész világsajtóban annál egyszerűbb megoldást senki nem javasolt az emberiséget egy akár atomháború kirobbanásához vezető veszély elhárítására.

A javaslat benne van az amerikai The Intercept hírportálnak a témában írt cikke címében, amely így szól: „Megállíthatjuk Észak-Koreát, hogy ne támadjon meg bennünket. Mindössze annyit kell tennünk, hogy nem támadjuk meg őket”.

Ugye milyen „bonyolult”? Tényleg kell ehhez a szuperhatalom Egyesült Államok elnöke, tanácsadói köre, külügyminisztere, a Pentagon, hogy erre rájöjjön?

Nem lehet, hogy a világ sorsfordítóan „bonyolult” ügyei sokkal egyszerűbbek, mint amit gondolnánk?

A javasolt pofonegyszerű mintának áldásaira gondolhatnánk egy sor más, az egész világra katasztrofális döntésekkel járó döntések esetében is.

Mi lett volna, ha az amerikai kormányzat nem a háborús héják befolyása szerint járt volna el például Afganisztánban, Irakban, Szíriában és Líbiában, hogy csak néhány olyan országot említsünk, amelyeket mára sikerült félig-meddig vagy még annál is jobban elpusztítani?

Vegyük sorra példáinkat.

Afganisztánban a megszállók és az amerikaiak által az ország élére ültetett elnök kezéből csúszik ki még az a hatalom is, amelyet Asraf Gáni birtokol messze nem az egész országban, a mindkét oldalon, de persze főleg a szerencsétlen helyi lakosság oldalán elszenvedett igen súlyos hatalmas véráldozatok után.

Mint tudjuk, Donald Trump elnök kampánybeszédeiben ígéretet tett, hogy nem folytatja elődei külhoni háborúskodásait, hanem az Egyesült Államok jobbá tételére fordítja a figyelmét. E helyett pontosan annak az ellenkezőjét teszi, így Afganisztánban is. Nem hogy leépítené az ott állomásozó amerikai katonák létszámát, mint ahogyan azt elődje, Barack Husszein Obama elkezdte, de megakadt vele. Mivel fenyegetett most Trump? Hogy az Afganisztánban még ott állomásozó 8400 amerikai katona mellé továbbiakat visz és megnöveli az ott lévő amerikai légierő fegyverzetét.

Természetesen a tálibok ellen, akik fokozatosan terjesztik ki befolyásukat az országban. Azt pedig, hogy a táliboknak vagy a világ szuperhatalma elnökének van-e több józan esze, döntse el az olvasó annak a nyílt levélnek alapján, amelyet a több afganisztáni tartomány fölött uralkodó tálibok küldtek Trump elnöknek és amely levelet tegnapelőtt, kedden közölt a Der Standard nevű osztrák lap.

A levélben ez olvasható: „A korábbi tapasztalatok megmutatták, hogy az Afganisztánban lévő katonai erők további megnövelése csak ahhoz vezetett, hogy az amerikai katonai- és gazdasági hatalomnak az még több kárt okozott”, miután megállapították, eleinte abban reménykedtek, hogy Trump elnök elődjei hibáit felismeri és kivonja csapatait Afganisztánból.

A levél tökéletes diagnosztikával folytatódik: „Néhány háborúpárti kongresszusi képviselő, valamint az Afganisztánban lévő tábornok Önre nyomást gyakorol az afganisztáni háború meghosszabbítása érdekében, mivel meg akarják tartani katonai előjogaikat”.

Ezután a tálibok – akik alatt egyébként öt dekányi ópiumot nem állítottak elő abban az országban, amely e szer termelésében most világelső– odavágnak Asraf Gáni elnöknek, amiért az  Washington szolgája lett és aki  nyakáig korrupt, miközben az amerikaiaknak „optimista és rózsaszínű” képet fest Afganisztánról, noha az a valóságban „rosszabb, mint Ön elképzeli”. A tálibok közlik az elnökkel, csak azért nem vonják uralmuk alá a nagyvárosokat, mert aggódnak az ott élők életéért, ami pontosan fordított a helyzet az országban lévő amerikai tábornokkal, akik „eltitkolják”, hogy valójában hány amerikai katona veszti életét és sebesül meg.

Ezután feltehetjük a kérdést, ha az amerikaiak és NATO-juk nem szállja meg Afganisztánt azon oknál fogva, hogy szerintük a Tora Bora hegység egy, „nyilván” ultra szélessávú internetes kapcsolattal és szuperwifivel ellátott barlangjából irányított egy szakállas figura olyan komplex támadásokat, mint a 9/11, akkor ezt a szovjetek által is már részben elpusztított országot rombolják  tovább, de nem késztetnek afgániak százezreit hazájuk elhagyására.

De a tálibokhoz hasonló levelet írhatna ma Szaddam Husszein egykori iraki diktátor is, ha az amerikaiak és ott is nekik engedelmeskedő szövetségeseik hazug indokkal (tömegpusztító fegyverek Irakban) nem szállják meg országát és nem akasztják fel. Aminek következtében ma nehéz irakit találni, aki azt állítaná, az amerikaiak által országukra bombázott demokráciát tartja jobbnak a korábbi diktatúránál, amelynek lakosai egyébként legalább annyit szenvedtek az amerikaiak által országukra kényszerített ENSZ-szankciókkal, így fél millió iraki gyerek halálával, mint azzal, hogy Husszein egy diktátor stílusában vezette az országot, ahol Bagdad legrosszabb negyedében fényévekkel jobb volt a közbiztonság, mint a mai Chicagóban.

Vagy milyen levelet írhatna Trumpnak Basr al Asszad szíriai elnök? Azt, hogy tetszett volna hazámat nem szétbombázni, és öbölbeli szövetségeseivel egyetemben nem támogatni az al-Nuszra Front terroristáit és a többi dzsihadistát, akik nyilvánvalóan emberjogi és demokráciaügyi paradicsomot teremtettek volna az általuk és az amerikai bombázások segítségével oly tragikus állapotba bombázott Szíriával, amely 22 milliós népességének fele lett külső és belső menekült?

Vagy milyen levelet írt volna a megölt Khaddafi líbiai elnök, ha a drágalátos Nyugat e békés és gazdag országra az égből dobott fém mannákkal nem teremt olyan „rendet”, mint aminek migráns „gyümölcsét” most issza elsősorban Olaszország és azon át Európa?

Nem lehetne végre megérteni azt az alaptételt, hogy nem „megelőző” háborúkkal és mások „demokráciába” bombázásával lehet békét és jólétet teremteni, hanem azoknak épp az ellenkezőjét?

Mi az a folyamat a lobbik közismert működésén kívül, amelynek során egy felelős állásba került politikus elfelejti azt a leckét, amit iskoláskorában már nyilván megtanult: ha valakit arcon ver, annak az eredménye előreláthatóan a verő arcán is meg fog jelenni, és cselekedetének eredménye sokkal rosszabb lesz, mint a status quo, azaz az, ha békén hagyja társait?

http://magyarhirlap.hu/cikk/95587/Egyszeru_megoldasok

 

 

 

 

Megosztás: