Egy 90 éves Wehrmacht katona levele a német védelmi miniszterasszonynak

UNSER-MITTELEUROPA

Ursula Von der Leyen a Wehrmachtra emlékezés minden nyomát ki akarja törölni. Még a Wehrmacht egyenruhában lévő ifjú Helmut Schmidt fotóját is el kellett távolítani a kaszárnyákból.

Egy 90 éves, 15 évet a katonaságban szolgált veteránnak ez már túl sok volt. Ő is a „vörös hadsereg” ellen harcolt, mint oly sok honfitársa.

Hosszú, elegánsan megfogalmazott levelének bevezetőjében azt írja, már alig élnek bajtársai. Méltatlannak és megszégyenítőnek találja azt, ahogyan Ursula Von der Leyen, a levél védelmi miniszter címzettje viselkedik. Amikor betegesen vadászik minden Wehrmacht emlékre és azt mindenhonnan el akarja távolítani. Míg más országokban a megöregedett katonákat veteránként tisztelik. A német katonákat se önként vitték a háborúba. Kötelességüket teljesítették. Látták, miként halnak meg bajtársaik és hazájukat a kilátástalanság és a halálfélelem ellenére védték.

Ezután leírja szörnyű háborús élményeit, fogságával együtt.

Utolsó mondataiban arra figyelmezteti Ursula Von der Leyent, hogy amit tesz, azt nem igen helyeslik sem a mai német hadseregben, sem Németország polgárai.

 

Megosztás: