Amerika kudarca? Hibáztasd Kínát!

SPUTNIK NEWS

Amerikának a világgal folytatott krónikus kereskedelmi deficitje tanúskodik a becsődölt amerikai gazdaság állapotáról. Tény, hogy az USA csak saját magát hibáztathatja egy ilyen történelmi csőd miatt.

Csakhogy jellemző soviniszta módon a Trump-kormány kézenfekvő bűnbakot talált Kínát vádolva, vagyis legfontosabb kereskedelmi partnerét. Trump elnök most hétfőn vizsgálatot rendelt el Kína állítólagos kereskedelmi szabályellenességéről, beleértve szellemi tulajdon eltulajdonítását és nem fair támogatásokat.

Ezen Kína elleni vádak Trump tavalyi választási kampányának nagy részét tették ki, amikor a politikussá vált pénzember azzal vádolta Kínát,  hogy „megerőszakolja gazdaságunkat”.

Most igyekszik kampányígéretének eleget tenni.

Kína közölte a Fehér Házzal, ha Trump megvalósítja fenyegetését és vámilletéket vet ki a kínai exportra, az súlyos károkat fog okozni mindkét ország és az egész világ gazdasági életének.

Trumpnak van egy ellenszenves szokása: Amerika jelenkori problémái miatt másokat hibáztat. Mexikót, Iránt, a Csendes-óceániai Partnerségi Szerződést (TPP), a párizsi klíma megállapodást, stb.

A volt new yorki ingatlanmágnás azt képzeli magáról,  hogy üzleti zseni.

Mindenesetre sokkal inkább tűnik egy elkényeztetett kölyökre, semmint egy okos vállalkozóra. Hajlamos bárkit hibáztatni a hibákért és szélhámos megoldásokat kínálni.

Az USA-nak kb. 350 milliárd dolláros kereskedelmi deficitje volt tavaly Kínával. Azért, mondta, mert a kínaiak ellopják az amerikai technológiát és szerzői jogokat, majd pedig hamis árucikkekkel árasztják el a piacot.

Csak éppen azt felejti el elmondani, hogy az USA-nak 2016-ban az egész világgal 740 milliárd dolláros kereskedelmi hiánya volt. Az EU-val 150 milliárd dollár. Ez azt jelenti, hogy az EU is ellopja az amerikai szellemi tulajdont és átveri az amerikai gazdaságot meg nem engedett kereskedelmi gyakorlattal?

Nem. Csak azt jelenti, hogy az amerikai gazdaság olyan pontra süllyedt, ahol importért a világ többi részétől függ. Az amerikai gyártási bázis eltűnt. Az ország importfüggősége legalább a késő 1980-as évek óta nő. 1990-ben 100 milliárd dollárról nőtt a mostani 740 milliárdra.

Ezért nem a kínaiakat, hanem az amerikai, Trump-féle oligarchákat kell hibáztatni.

 

Megosztás: