Gorka Sebestyénnek: Szóljon Trumpnak, hogy megőrült!

Gorka Sebestyén
Helyettes elnöki tanácsadó
Washington, D.C., USA

Tisztelt Gorka úr!

Nem csak Amerikában, de világszerte igen sokan, politikai vezetők és békére vágyó emberek azzal a reménnyel ünnepelték Donald Trump elnökké választását, hogy  betartja múltévi kampányígéretét és hazájára, így elődeivel szemben az amerikai infrastruktúra rendbehozatalára összpontosít ahelyett, hogy külföldön mérje az egyik csapást a másik után országokra, ahol emberek tömege hal meg és kényszerül menekülésre, elsősorban Európába.

Igazán nem mondhatja, hogy a Foreign Policy nevű külpolitikai magazin nem az amerikai elit véleményét képviseli, de annak augusztus 9-i száma is megütközéssel írta, ezen ígéreteit az elnök nemhogy nem tartotta be, de elődjein túl téve bombáz országokat olyan mértékben, ami e téren rekorderré tette rövid hat hónapos hivatala ideje alatt.

Immár nincs nap, hogy az USA törvényhozása és főnöke, vakációját is beleértve, ne hozna szankciókat országok ellen vagy ne fenyegetné őket büntető intézkedésekkel, újabb szankciókkal és katonai beavatkozással, illetve ilyen beavatkozásokat ne hajtana végre vagy támogatna. Legyen az Kuba, Oroszország, Irán, Kína, Jemen, Szíria, Afganisztán, Észak-Korea vagy – tegnap – Venezuela.

Mert – mint ezen legutóbb említett Venezuelánál is – ott Trumpnak nem tetszik az, amit az emberekkel csinálnak.

Mondja ezt az az elnök, aki szaúdi vendéglátóival kardtáncot járt. Abban a Szaúd-Arábiában,  ahol nincsenek választások, törvényhozás, emberi jogok, turizmus, és a vahabita vezetés nyilvános keresztre feszítéssel és útkereszteződésnél történő fejlevágással bünteti az emberi jogok betartását követelő aktivistákat. És az a Szaúd-Arábia, Gorka úr, amely az Ön fennen hangoztatott szuperellenségét, az Iszlám Államot támogatja fegyverekkel,  pénzzel, és Európában a vahabista-szalafista ideológia óriási összegű támogatásával.

Mely kettős mérce elleni fellépés igen halk módja aláhúzza a nyugati világban uralkodó és egyre erősödő véleményterrort.

De azért egyedi hangok hallatszanak. Ha nem is az égig, hiszen a fősodratú médiumok 90 százaléka az Ön országában hat konszern kezében koncentrálódnak, olyan tulajdonosokkal, akiket Ön pontosan tud azonosítani.

Engem az zavar az Ön magatartásában, hogy az elnöknek e világot veszélyeztető, sőt katasztrófába sodorható, immár tényleg fékevesztett őrjöngését nem hogy fékezni igyekezne, de még tüzeli is, ha hinni lehet a független, jobboldali, Trump melletti és egy két ellene lévő amerikai sajtóterméknek. Mint a Breitbart, az Ön volt lapja.

Tegnapelőtt éppen arról írt a Rolling Stone, hogy az Ön Mustangján a rendszámtáblán ez a felirat olvasható: „The Art of War”, azaz a „háború művészete”. És hogy ennek megfelelő tanácsokkal tüzeli az amúgy is a háborúba beleőrült Trumpot évi 155 000 dolláros fizetésért.

Amit Ön talán nem ért meg az az, hogy a világpolitika nem Washingtonból, hanem valóban globális dimenzióiban nézve, ahol távlatilag nagyon is fontosak az emberi vonzalmak, talán nem is egy kicsit hasonlít az emberi természetre.

Márpedig az emberek hatalmas többsége világszerte nem a háború, hanem a béke, az országok közötti jó, de legalábbis normális kapcsolatok barátai.  Az emberek ezen kategóriájából nyilvánvalóan kivehetjük az olyan háborús héjákat, mint a neokonokat, s azok médiabeli és egyéb drukkereit. A világ népei zömükben nem azt szeretik, hogy Önök gyerekeket és nőket bombáznak szét, mint ezt tették például csütörtökön az afganisztáni Nangarhar tartományban, hanem azt, mint ahogyan például a kínaiak gyönyörű vasútpályákat építenek Afrikában. Nem véletlen, hogy ott mennyire nő a kínaiak befektetései és ezzel együtt a helyiek által kedveltségük is. Vagy hogy nálunk az 1990 előtt a legnagyobb Nyugat-barát magyarok ma messze jobban kedvelik a hagyományörző Oroszország elnökét, mint az Önökét, holott nagyon nagy volt nálunk is a remény megválasztásakor.

Önöket pedig egyre jobban utálják a világ legtöbb országában, amiről az elmúlt idők felmérései egyaránt tanúskodnak.

Azt a magyar példát talán nem kell Önnek bizonygatnom, kik azok, akik nálunk imádják ezt a fajta tömeggyilkos Amerikát (a közutálatnak örvendő Eörsi Mátyás, Jeszenszky Géza, Ara-Kovács Attila, Haraszti Miklós, Charles Gati és a John McCainek egyéb hazai leképződményei), és kik azok, akik nem. Magyarország népének elsöprő többsége.

Ön tényleg nem érti, hogy milyen katasztrófával játszik az elnök?

Erről az amerikai Buzzfeed nevű portál szerdai kiadásában így nyilatkozott egy diplomata: „Trump az éjszaka közepén küldhet twitterüzenetet feldühítve Kim Dzsong Un elnököt. Reggel pedig a világ arra ébred, hogy kitörhet egy háború”.

A kaliforniai Ted Lieu demokratapárti kongresszusi képviselő – az amerikai légierő ezredese – pedig azt felelte egy őt interjúvoló újságíró azon kérdésére csütörtökön, hogy mit gondol, amikor először hallotta, hogy Trump „olyan tűzet és dühöt szabadít észak-Koreára, amit a világ még nem látott”: „Első reagálásom az volt, hogy ez egy idióta kijelentés. Szükségtelenül provokatív… Növeli az esélyét, hogy rosszul döntenek”. Majd hozzátette, Trump teljesen kiszámíthatatlan. Egyik nap ezt , másik nap azt gondolja. Csak ebben a súlyos következetlenségben következetes”.

Önt a sors egy olyan helyzetbe hozta, amikor felmérhetetlen jót tehet, ha próbálja lecsillapítani ezt az őrült embert.

Amikor ma Hszi Csin-ping telefonbeszélgetésükkor azt tanácsolta Trumpnak, hogy fogja vissza magát, erősítsen rá, hiszen, mint a kínai elnök elmondta a közhelyigazságot:  „A párbeszéd, a tárgyalás és a politikai megállapodás jelenti a kiutat a Koreai-félszigen a nukleáris feszültségéből.”

És nem csak onnan, Gorka úr. Mindenből ez a régi recept a kiút.

Próbálja tehát csillapítani főnökét ebbe az irányba.

E levelemet (angol fordítás nélkül) kiteszem Facebookjára, hogy egy pici esélyt adjak,  hogy lássa.

Higgye el, e világon több száz millió ember ért vele egyet. Amerika szuperhatalmi státuszának jövője is végső soron ettől függ.

Tudom, hogy Trump, a neokonok és a hadiipari komplexum szerint a béke nem biznisz.

Ebben is tévednek. Infrastruktúrát, azaz hidakat, utakat, iskolákat, kórházakat rendbe hozni, építeni, az országok közötti kereskedelmet nem szankcionálni, hanem elősegíteni szintén profittal jár. De azt nem csak túléljük, hanem fütyürészünk közben.

 

 

 

Megosztás: