Posztumusz Ulfkotte rejtély: angol nyelvű kiadás használtan 580 ezer forintért?

A nyugati világ szellemi terrorjának bizonyítéka?

Kevés újságírót gyűlölnek annyira még holtában is és rettegnek tőle, mint a gyanús körülmények között elhunyt Udo Ulfkotte német újságíró (irodalom: Jonas Schneider: Der mysteriöse Tod von Udo Ulfkotte: Indizien für einen Mord), akinek Megvásárolt újságírók című könyve magyar kiadása 3700 forintért kapható. Az arról szól, hogy miként rángatják dróton a fősodratú német nyelvű médiumok újságíróit elsősorban a titkosszolgálatok.

Vajon mi van akkor, ha egy angol anyanyelvű vagy németül nem tudó érdeklődő szeretné megvásárolni Uflkotte könyvének  angol kiadást?

Az idén januárban elhunyt szerző e leghíresebb kötetének angol nyelvű kiadása idén május 15-én jelent meg az amerikai-kanadai Tayen Lane Next Revelation Press nevű kiadójánál.

Az érdeklődők legtöbbjének első lépése a megvétel felé logikusan a kiadó honlapja lesz. De onnan a könyv eltűnt.

A második kísérlet nyilván a világ legnagyobb internetes kereskedőóriása, az Amazon lesz, amely gigantikus mennyiségben ad el könyveket és első az internetes könyvkereskedelem terén is.

Mondjuk, hogy az érdeklődő rámegy az amazon.de, azaz az Amazon német portáljára és beüti az angol nyelvű könyv címét, ami „Journalists for Hire: How the CIA Buys the News”.

A könyv ára 18,49 euró. Ami teljesen rendben van.

Katt, gondolja. De az egykattintásos vásárlási opció lenyomása előtt észreveszi, hogy „Dieser Artikel ist noch nicht erschienen”, vagyis hogy e könyv még nem jelent meg.

Alaposabb pillantást vet a könyv fotója melletti szövegre. Ott elírták a megjelenési dátumot: 2017. november 30-a a szöveg szerint. Magyarán: hazudnak.

Nem baj, mondja képzeletbeli vásárlónk és rámegy az amazon.fr, azaz az Amazon francia portáljára.

Megtalálja a könyvet. Már majdnem megrendeli, amikor az árra is vet egy pillantást.

Az 1 835 euró 56 cent. Micsoda? – kérdezi. És akkor dupla szívbajt kap, amikor elolvassa a szöveget,  hogy a csillagászati áron kínált kötet bizony használt, azaz antikvár példány. Ami ugye – a német amazon.de-től tudjuk – még meg sem jelent.

„Nem igaz!” – kiált fel, majd ráugrik a brit Amazonra (amazon.co.uk).

Ott azt olvassa,  hogy van még két új és két használt példány, és a legolcsóbb belőlük 1418 font 58 penny.

A könyv potenciális vásárlója már nagyon rosszat sejt.

De tesz még egy kísérletet. Átugrik a központi, azaz amerikai Amazonra, az amazon.com-ra. Arra gondol, legfeljebb többe kerül a postázás és netán még meg is vámolják, ugyanis a legtöbb európai országgal, Magyarországgal ellentétben, a tengerentúlról érkezett könyveket vámilletékkel sújtják. (Ja, igen: „Orbán monnyon le!”).

A kitartó érdeklődő ott is megtalálja a könyvet. Darabonként 999 dollár 09 centért.

A dühtől és frusztráltságtól végre elalszik.  Szörnyűt álmodik. Azt, hogy csatlakozik az intellektuális szabadságért harcoló, csak e szerencsétlen álmában létező Ökumenikus Terrorelhárító Terrorszervezethez és elvágja az Amazon tulajdonosának, Jeff Bezosnak, a világ második leggazdagabb emberének a torkát.  Ami miatt öt napig nem jelenik meg egyik tulajdona, a Washington Post, és ott öt teljes napon át Ann Applebaum sem tud arról írni, hogy Magyarországot a cenzúra és a tőle való félelem uralja.

Megosztás: