Lehetséges kilépés: Az EU Lengyelországgal létében veszélyeztető válsággal néz szembe

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Donald Tusk lengyel EU-elnök attól fél, hogy Lengyelország előkészíti kilépését az EU-ból. Az EU számára ez a lépés beláthatatlan következményekkel járna, írja összefoglalójában a független német gazdasági-politikai hírportál.

Tusk Varsóban kijelentette – mint idézte őt pénteken az Euractiv portál -, hogy Lengyelország olyanokat tesz, mint például szembe megy az Európai Unió Bíróságának döntésével egy erdei óriásfa kivágás megtiltása ügyében, és más jelek is arra mutatnak, hogy az Európai Unió otthagyására készül.

Tusk elmondta, a kormányzó Jog és Igazságosság Párt olyannyira konfliktusba került Brüsszellel, hogy már térségbeli szövetségese, Magyarország is megkezdte a távolságtartást Lengyelországtól az Európai Tanácsban.

Noha  üzletileg Lengyelország kilépése nem jönne rosszul az EU-nak a nettó befizető Nagy-Britannia kilépése nyomában, de az az egész keleti bővítés csődjét jelentené. Kelet-Európa népei gazdaságilag alig profitáltak az EU csatlakozásból. Amellett Lengyelország kilépése láncreakciót váltana ki: más olyan  EU-s országok, mint Bulgária erősebben orientálódnának Oroszország felé, miközben a balti országok vagy Románia közvetlen tengelyt igyekezhet akkor kiépíteni az USA-hoz.

 

Megosztás: