Az orosz légierő 49 éven át marad Szíriában

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön aláírt egy olyan törvénytervezetet, amely ratifikálta azt a Moszkva és Damaszkusz között aláírt 2015-ben kötött megállapodás 2017 januári jegyzőkönyvét, amely 49 évre szabályozza az orosz légierő szíriai tevékenységét.

A jegyzőkönyv nem csak azt rögzíti, hogy az orosz légierő miként működhet Szíriában, de azt is, hogy Oroszország milyen módon gyakorolhatja fennhatóságát a szíriai területen lévő ingóságai és ingatlanjai fölött, de magában foglalja azon intézkedéseket is, amelyek az orosz légierő hatékony működéséhez szükségesek.
A nyilvánosan hozzáférhető dokumentum azt is rögzíti, hogy a szíriai kormány földterületet ad át Latakia tartományban Oroszországnak. Itt található a Hmeimim légitámaszpont, amelyet a jegyzőkönyv értelmében Moszkva térítésmentesen használhat.

Mielőtt e jegyzőkönyvet Putyin elnök aláírta, azt július 14-én elfogadta a Duma, az orosz parlament alsóháza és öt nappal később a szenátus is jóváhagyta.
Mint ismeretes, az orosz erők – szemben az amerikaiakkal és szövetségeseikkel – a szíriai kormány kérésére tartózkodnak az országban azon terrorista dzsihadisták ártalmatlanná tételére, amelyeket a Nyugat és Perzsa-öbölbeli szövetségesei is pénzelnek, ahogyan azt Maróth Miklós akadémikus is a napokban kifejtette.

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/az-orosz-legiero-49-even-marad-sziriaban-2013637/

 

Az orosz légierő 49 éven át marad Szíriában

Megosztás: