Az USA újabb oroszellenes szankciói egész Európa energiabiztonságát fenyegetik

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Az amerikai szenátus által tervezett, új, Oroszország elleni szankciók Európa energiabiztonságát fenyegetik – verik félre a vészharangot az európai energiavállalatok.

Matthias Warning, az Északi Áramlat 2 földgázvezeték fejlesztő vállalat vezérigazgatója azt mondta, hogy ha valóban sor kerül a szankciók bevezetésére, akkor annak rendkívüli hatása lesz az Oroszországból érkező teljes olaj- vagy földgázellátásra. Hozzátette: „A következmények Kínától Nyugat-Európáig lesznek érezhetőek.”

Rainer Seele, a osztrák ÖMV energiakonszern vezérigazgatója elmondta, Európa érdeke, hogy az ellátás biztonságát a földrész saját maga szavatolja. Ahelyett,  hogy veszélyeztetnék az Oroszországból való szállításokat, még több gáznak kellene Európából érkeznie”. Az ÖMV-vezetője kiállt az Északi Áramlat 2 projekt mellett, amely egymagában a meglévő Keleti-tengeri csővezetékek kapacitását megkétszerezné. Ez további ellátási biztonságot szavatolna és az európai vevőknek vonzó feltételeket garantálna.

Az aggodalom oka az amerikai szenátus által nemrégiben  elhatározott Oroszország elleni szankciók. Ezek szerint minden olyan vállalatot szankciókkal kellene sújtani, amelyek annak segítenek, hogy orosz  földgáz- és kőolajvezetékeket építenek, üzemeltetnek, vagy akár karbantartanak. A vállalatokat a szenátus arra akarja kényszeríteni, hogy Oroszországgal kapcsolatos tevékenységüket teljesen beszüntessék.

A szankciós tábornak egyébként most John McCain szenátorról le kell mondania, mert tegnap agytumorral diagnosztizálták.

Mind Sigmar Gabriel német külügyminiszter, mind Christian Kern osztrák kancellár bírálták az amerikai szankciókat azért, mert azok egyértelmű nyíltsággal bevallják, hogy valóban az amerikai folyékony földgáz eladását növeljék és az orosz földgáz szállítást kiszorítsák az európai piacokról.

 

Megosztás: