Így üdvözölték a politikai napilapok a vizes VB megnyitását címoldalukon

Tegnap este nyílt meg a vizes világbajnokság.

A Soros-féle 444.hu mai nyitó oldalának egyik összefoglalójában így értékelte a látottakat:

Főcím „Azért ennél az idei Sound jobb volt”

Lead: „Bár ott nem voltam. Most mintha valami finálészerűség zajlanad (sic!), természetesen vízsugarakkal, fényekkel, meg valami tánccsoporttal. Ugye más is kényszert érez, hogy igyon valamit?

Az Index.hu főcíme: „Ez volt a vizes világbajnokság megnyitója, pici hanghibával, kicsit magyarosan

(Próbáljuk elképzelni a „kicsit magyarosan”  kitétel „fordítását” az olasz, francia, orosz, amerikai, kanadai vagy izraeli lapnál egy ott rendezett hasonló eseménynél. Nem is értenék.)

Alcím: „Látványorgiát és a szokásos, történelmi giccsparádét kaptuk az elképesztő összegű nyitóünnepségén. Ha azt hitte, nem lesz baki, tévedett. Az esemény csúcspontján kavart be a technika.”

 

Most pedig dokumentáljuk, hogy a nyitónapon – 2017. július 14-én – az országos politikai napilapok a hajtás fölött a címoldalon miként üdvözölték a valaha is legfontosabb hazai sporteseményt:

Magyar Idők:

Főcím: „Tízmilliárdokat is hozhat a vizes világbajnokság”

Alcím: „Este megkezdődik a legfontosabb magyarországi sportesemény”

 

A Magyar Hírlap csak főcímet közöl, Lázár János idézettel így:

„Magyarország soha nem rendezett akkora sportversenyt, mint most a vizes-világbajnokság”.

 

A kormány iránti lelkesedéssel nem vádolható, a Németh Péter irányítása alól már kikerült Népszava a VB-ről csak a kiajánlóban ír a címoldalán, de a 4-ik és 5-ik oldala egészében „Ma kezdődik a mélyvíz-próba” címmel a teljes kéthetes programot közli.

 

A Magyar Nemzet címoldalán hajtás fölött:

Főcím: „Elúszó állami milliárdok nyomában”

Alcím: „Ma rajtol minden idők LEGDRÁGÁBB (saját kiemelés) hazai rendezésű sporteseménye, a vizes világbajnokság”.

E lapnak 2014 második felében még kormánypártiként 37 ezres volt a példányszáma. Ma jóval kevesebb, mint a fele, és így jóval közelebb áll a nulla példányszámhoz, mint a 37 ezerhez.

/Rómában 2009-ben rendezték meg a vizes VB-t, Berlusconi miniszterelnöksége idején. A Soros-féle Transparancy International korrupciós világlistája szerint Olaszország nálunk korruptabb. Rákerestem a Berlusconit igen élesen támadó egyik nagy olasz lap, a La Repubblica archívumára. Végignéztem azon cikkeket, amelyet a lap, illetve digitális portálja 2009. július 17-én, a VB nyitásának napján jelentetett meg róla. 57 oldalon sorolja. Egyetlen egy nem szól korrupcióról: http://ricerca.repubblica.it/ricerca/repubblica?query=campionati+mondiali+di+nuoto+&fromdate=2009-07-17&todate=2009-07-17&sortby=score&author=&mode=any/