Macron: „Felújítani a hódítás szellemét!”

 

Ahány ház, annyi szokás, persze a médiumoknál is. Így abban, hogy mit emelnek ki Emmanuel Macron francia elnöknek hétfőn, a versailles-i kastélyban a törvényhozás, a kongresszus két háza, a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülésén elmondott másfél órás beszédéből.

A fenti címben elhangzott mondat totális plágium, ugyanis a vezető francia lap emelte ki ezt e beszédről írt részletesebb beszámolójában, annak ezt a címet adva: „A kongresszus előtt Emmanuel Macron arra hívja fel a franciák figyelmét, hogy újítsák fel a ’hódítás szellemét’.

Miután ez a mondat nem szerepel a Magyar Távirati Iroda tegnap kora esti párizsi tudósításában és így médiumainkban sem, megér egy misét közelebbről megismerkedni az említett Le Monde beszámoló néhány, általa fontosabbnak tartott mondataival is.

Mielőtt azonban ebbe belefognánk, gondoljuk el, mi lenne, ha Orbán Viktor holnap felállna a pulpitusra és felszólítana a „hódítás szellemének” felújítására.

A Sztálin-orgonák megszólalását az ellenzék kezdené. Gyurcsánytól Fodoron át Szélig a magyar miniszterelnököt azonnal lemondásra szólítanák fel, mert ilyen nyíltan revizionista politikával egy mai Európai Unióban nem lehet fellépni.

Őket követnék az egyszólamú, a hazai ügyekben minden esetben az itteni ellenzéki kottából játszó, velük szövetséges nyugati média elsöprő sorozatlövései. Lenne itt második világháború és mindaz, ami ilyenkor lenni szokott. Bolgár úr betelefonálói a „könyörgöm, lehet ennél lejjebb?” sikoltással longamétáznának a halálra ítélt Klubrádióban.

Majd bekéretnék a bukaresti, illetve a pozsonyi magyar nagykövetet és közölnék velük, az, aki Trianont nem tekinti lezártnak, háborúpárti, ami tolerálhatatlan és az sutba dobja az Európai Unió alapértékeit. Ez így folytatódna hónapokig.

És mi van Macron kijelentése nyomán? Az, hogy a külföldi sajtó kínosan kerüli a vezető francia lap által a beszédből kulcsfontosságúként kiemelt buzdítást. Mert elvégre Nyugaton sajtószabadság van, ugye?

 

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/macron-felujitani-hoditas-szellemet-1906003/

 

Megosztás: