Sokkoló felmérés eredményei: utálják a belgák az EU-t

LE SOIR

A belga és a brüsszeli uniós elitet is megrázó közvéleménykutatási eredményekről számol be ma a francia nyelvű belga lap, a Le Soir, valamint a flamand De Standaard napilap.

„A klisék nyakát törő” felmérésről van szó, amelyet a brit Chatham House rendelt meg a belga Baudouin Király Alapítvánnyal karöltve. Ebből kiderül, hogy a belgák egyáltalában nem oly eurofilek, mint azt sejtették róluk.

58 százalékuknak negatív, illetve erősen negatív véleménye van az Európai Unióról.

/Meg nem erősített hírek szerint a hír hallatán a következő személyek gondolkodnak el öngyilkosság elkövetéséről: Balázs Péter, CEU-tanár, volt uniós biztos, volt külügyminiszter, Bokros Lajos Panama-szökevény, valamint a Klubrádió teljes stábja./

Ilyen véleményeket hangoztattak /a végre valamiért szerethető belgák/ az EU-val kapcsolatban: „undorító, idegesítő, nyugtalanító, pesszimizmust keltő”, stb.

A felmért tíz ország közül csak a görögök és a franciák (!) nyilatkoztak még a belgáknál is negatívabban. A Brexit kellős közepén álló britek is kedvezőbb véleményeket hangoztattak az EU-ról, mint a belgák.

Alexander Mattelear, az Egmont Intézet európai Ügyek igazgatója így kommentálta az eredményeket: „még Magyarországon és minden, a felmérés által érintett országban is jobb a helyzet”. Hozzátette: a belgák „Európa iránti nem szeretetükkel végül is a globális európai irányzatok képviselői”.

 

Megosztás: