Ha Katar beleegyezne az öbölbeli országok követelésébe, szaúdi tartománnyá válna

SPUTNIK NEWS

A néhány héttel ezelőtt Katarral diplomáciai kapcsolataikat megszakító öbölbeli (Perzsa öböl) államok Dohának olyan követeléslistát adtak a diplomáciai válság befejezésére, amely teljesítés esetén, közölték, a diplomáciai válság végére tenne pontot.

A 13 pontból álló követelések közé tartozik az Iránnal fenntartott kapcsolatok megszüntetése, egy török katonai támaszpont bezárása és az al-Dzsazíra tévéhálózat megszüntetése.

A Sputniknak nyilatkozó James Dorsey, ismert brit külpolitikai szakértő és tudósító, a szingapúri S. Rajaratnam School of International Studies kutatója elmondta, a lista minden bizonnyal tovább súlyosbítja a válságot ahelyett, hogy megoldaná.

A követelések, tette hozzá, nyilvánvaló kísérlet Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek részéről, hogy rákényszerítsék Katarra akaratukat. Doha nyilvánvalóan nem fog ezekbe belemenni, mert az függetlensége feladását jelentené.

A követelmények önmagukban is igen problematikusak, hiszen azok kérdésessé teszik azon elveket, amelyeket a nemzetközi közösségben széles körben  elfogadnak, mint a sajtószabadság. Az sem valószínű, hogy az Egyesült Államok azt szeretné, ha a világ úgy tekintene rá, mint amely ország ilyen követeléseket támogat.

Ha Katar viszont nem tesz eleget a követeléseknek, akkor kizárhatják a hat országot magába foglaló Öbölbeli Együttműködési Tanácsból. Csakhogy annak két tagja, Kuvait és Omán nem szakította meg diplomáciai kapcsolatait Katarral. Sőt, Oman megnyitotta kikötőit Katar segítésére, azaz arra, hogy megkerülhesse az ellene életbe léptetett gazdasági embargót.

 

Megosztás: