Nagy-Britannia és az EU útban az első nagy összecsapás felé

Ezzel a címmel ír arról a nagy összecsapásról a Die Welt nevű német jobboldali napilap, amelyet az okoz, hogy az Egyesült Királyság faképnél akarja hagyni az Európai Bíróság illetékességét.

Az erről szóló cikk azzal indít, hogy Theresa May brit miniszterelnök asszony csütörtökön a 27 uniós tagországnak „tisztességes és komoly ajánlatot” tett. Ennek lényege, hogy a Nagy-Britanniában már letelepedett több mint hárommillió uniós állampolgárnak a lehető legnagyobb biztonságot szavatolja. Azokról van szó, mondta May, akik „karrierjüket és életüket építik” és „oly sokkal járultak hozzá társadalmunkhoz”.

E 3 millió ember sorsa a Brexit-tárgyalások napirendjén egészen elől szerepel. A konzervatívok számukra ugyanolyan jogokat akarnak biztosítani, mint a brit polgároknak, ha – egy későbbiekben meghatározott napot számítva – már öt éve élnek az országban. Azon uniós polgárok, akik rövidebb ideje tartózkodnak az Egyesült Királyságban, az öt év elérte után kérhetik ugyanezt a tartózkodási státuszt. E nagylelkű ajánlattal az előrehozott és maga akarta brit választásokon megtépázott Theresa May jó hangulatról akart gondoskodni Brüsszelben.

Csakhogy van valami más, ami hallatlan felháborodást okozott Brüsszelben. Ez pedig az, hogy a brit miniszterelnök ismét kategorikusan elutasította, hogy a Brexit után az Európai Bíróság továbbra is garantálja az uniós polgárok jogainak betartását.

May leszögezte, e jogokról London elképzelése szerint csak a brit bíróságok dönthetnek.

Közölte: „Véget fogunk vetni az Európai Bíróság hatásköri illetékességének. Törvényeinket nem a luxemburgi bírók fogják értelmezni”.

 

Folytatás:

http://magyaridok.hu/kulfold/nagy-britannia-es-az-eu-utban-az-elso-nagy-osszecsapas-fele-1864873/

 

Megosztás: