Sarah Bond egyetemi tanár: a fehér márvány „fehér felsőbbrendűséget” jelent

CAMPUS REFORM

Sarah Bond, az Iowa Egyetem tanára úgy érvelt nemrégiben, hogy a klasszikus művészetben használt „fehér márvány” nagyra értékelése hozzájárul „a fehér felsőbbrendűségi eszmék” terjesztéséhez.

/Aki úgy gondolja, hogy Sarah Bond nagyjából olyan anyagból van gyúrva, mint Vásárhelyi Mária, Szabó Tímea vagy Szél Bernadett, annak teljesen igaza van. Noha ez szubjektív nézet, de a szubjektivitás legitim álláspont./

Sarah Bond ráadásul azt állítja, hogy az eredeti fehér márvány műalkotásokat, mint szobrok, stb., az ókorban színezték.

Ezt az úttörő cikkét a Hyperallergic folyóiratban publikálta. E zseni esszét  itt lehet elérni: https://hyperallergic.com/383776/why-we-need-to-start-seeing-the-classical-world-in-color/?utm_source=social&utm_campaign=fbpage

Ebben azt írja, hogy nagyon veszélyes, ha ma e kifehérített állapotban lévő műalkotásokat értékeljük önmaguk fehérségében.

Azt is írja,  hogy „a fehér márványnak a szépséggel való egyenlővé tétele nem tekinthető a világegyetem belső igazságánakl” és így ez roppant veszélyes.

De ez még nem minden. „A neon megvilágítás fehérsége a homogeneitás hamis ideáját kelti: azt, hogy mindenki fehér volt – az egész Földközi-tengeri térségben”. Ez „további munícióval szolgál a mai fehér felsőbbrendűséget hirdetőknek, beleértve az olyan csoportokat, mint az Identity Europe, akik a klasszikus szobrokat a fehér férfiak felsőbbrendűsége szimbólumának használják”.

Sőt: „Lehet, hogy csak egyetlen klasszikus szobor elég ahhoz, hogy a fajról alkotott hamis gondolati képünket befolyásolja, de sokunkra van szükség ennek szétrombolásához”.

És: „Hatamunkban áll,  hogy visszaállítsuk az ókori világot színeiben, de ezt nekünk kell elkezdeni.”

Javaslat a holnapután berlini Tagesspiegelnek egy cikkre nagyjából így, mondjuk Magdalena Marsovszky szerzőségében:

Cím: „A nép-nemzeti Orbán Viktor a fehér szupremáciát ünnepelte Budapesten”

A lead első mondata: „Orbán Viktor magyar miniszterelnök a budapesti Hősök terén a Jobbik szavazói magához édesgetésére Zeusz-szobrokat simogatott, amit a közszolgálati televízió élőben közvetített.”

A cikk harmadik mondata: „Mint Krekó Péter a Political Capitaltól elmondta, Putyin orosz elnök utasítására Orbán Viktor ezt azért tette, hogy a figyelmet így terelje el Paks 2-ről.”

Negyedik mondat: „Vásárhelyi Mária elmondta, a magyarországi diktatúra már a Zeusz-szobrok simogatásáig jutott el, ami őt a történelem legsötétebb korszakára emlékezteti”.

Nyolcadik mondat: „Heller Ágnes kijelentette, idáig még Bonaparte se ment el”.

Tizenötödik mondat: „Egy, még a szélsőjobboldali Fidesz-kormánynál is szélsőségesebb férfi ugyanakkor azt kiabálta: ’globálisan páratlanul hülye ez a kormány, hogy nincs olyan ellensége, akit ne öntene le hatalmas közpénzekkel.”

 

 

Megosztás: