Erősen növekedni mer a populista magyar gazdaság

 

Jobb körökben „baljós tudománynak” („dismal science”) nevezik nem kis gúnnyal a közgazdaságtudományt, ami enyhe kifejezés.

Számos alkalommal bizonyították már a washingtoni konszenzus intézményei, az Európai Bizottság és a hazai, még az előbbieknél is inkább a politikai hangulatnak megfelelően jósló levelibéka közgazdászok azt, hogy jobboldali kormányok idején a gazdasági növekedésünkre vonatkozó előrejelzéseiknek és a gazdasági jelenségek tőlük jövő elemzéseinek annyi közük van a tudományhoz, mint az említett, üvegbezárt létrán rohangáló kétéltűnek.

„A Moody’s Analytics Magyarországon 0,3 százalékos GDP-csökkenést vár 2013-ra az eddig jósolt 1,8 százalékos visszaesés helyett”, harsogta a Heti Világgazdaság 2013. június 5-én. A tényleges eredmény 1,1 % GDP növekedés volt.

Az Európai Bizottság 2013. november 9-i előrejelzésében Magyarország 2014-es GDP növekedését 1,7 %-ra taksálta. A Vértes-féle GKI 2014. március 20-án (!) ugyanezt 1,5 %-ra tette. Az az évi növekedés több mint a duplája lett a levelibékáktól mentes valóságban. E közgazdászok – Petchschnig, Lengyel, Várhegyi és társai – ha jobboldali kormányok alatt nő a gazdaság, azt vicsorgó kínjukban az „EU-segílyekkel”, az időjárással, a német gazdaság fellendülésével és hasonlókkal magyarázzák e tudományosok.

Folytatás:

http://magyaridok.hu/gazdasag/erosen-novekedni-mer-a-populista-magyar-gazdasag-1800133/

 

Megosztás: