Theresa May eltakarítja a terror elleni harc elől az emberi jogokat, ha akadályok

/Echo TV mai nemzetközi sajtószemléje/

Az amerikai Politico brüsszeli szerkesztésű hírportálja arról ír, hogy az Európai Unió ma több millió euró összegű védelmi alap létrejöttét jelenti be. Ez lesz az első alkalom, hogy az uniós költségvetést katonai felszerelés vásárlására és  közös védelmi erőkre fordítják. A Politico ezt történelmi lépésnek nevezi az EU katonai és biztonságpolitikai együttműködési politikájában akkor, amikor Donald Trump amerikai elnök nem mutatta magát elkötelezettnek a NATO kollektív védelmi elvéhez, ami arra késztette Angela Merkel német kancellárt és más európai vezetőt, hogy figyelmeztessenek: az EU már nem hagyatkozhat szuperhatalmi szövetségesére, az Egyesült Államokra.

Szintén a Politico brüsszeli kiadása számol be arról, hogy Theresa May brit miniszterelnöknő tegnap kijelentette, nem fogja megengedni, hogy az emberi jogok legyenek az akadályai a terror elleni intézkedéseknek és készen áll az emberi jogokat védő törvényeket megváltoztatni azért, hogy hatékonyabban tudják korlátozni a terrorizmus elkövetésével gyanítható emberek mozgását.

Annak alkalmával, hogy e héten van az 1967-es izraeli-arab háború ötvenedik évfordulója, az amerikai Washington Post ma reggeli szerkesztőségi kör-emailjében ez a vezető téma és annak a kérdésnek a megtárgyalása, hogy van-e bármilyen kilátás  arra, hogy Izrael megszünteti a palesztin területek megszállását. A fővárosi lap a helyzetet elemezve határozottan állítja, erre semmi esély sincs, mert az Egyesült Államok nem hajlandó Izraelre nyomást gyakorolni, Európa gyenge és tehetetlen, a palesztin vezetés pedig folytatja eddigi impotens politikáját és úgy tesz, mintha elhinné, hogy az úgynevezett béketárgyalások bármilyen eredményt is produkálnának.

Számos kanadai médium, így a CP24 tévé is beszámolt be arról, hogy bíróság elé állítottak egy fejkendős muzulmán nőt, aki szinte pontosan a londoni furgonos merénylet idején berontott egy torontói üzletbe, majd golfütővel és késsel fenyegette az ott lévő vásárlókat, miközben „Allahu Akbárt” kiabált és kifejezte elkötelezettségét az Iszlám Állam irányába.

 

Megosztás: