Az USA katonai uralomra tör, míg Kína az Új Selyemúttal barátokat gyűjt és integrációért dolgozik

PEOPLE’S DAILY

Az amerikai hadügyminisztérium, írja vezércikkében az angol nyelvű kínai napilap, támogatott egy Ázsia-Csendes-óceánia Stabilitási Kezdeményésnek nevezett tervet, amelynek lényege, hogy a Pentagon 8 milliárd dollárt fektet be azért, hogy felturbózza az amerikai katonai jelenlétet az ázsiai-Csendes-óceániai térségben az elkövetkező öt évben úgy, hogy még jobban kiépíti hadi infrastruktúráját, további hadgyakorlatokat tart és több katonát, illetőleg hadihajót visz a térségbe.

A terv kezdeményezője John /”Orbán neofasiszta diktátor”/ McCain amerikai szenátor. Az általános koncepciót Jim Mattis amerikai hadügyminiszter és Harry Harris admirális, az amerikai Csendes-óceániai flotta parancsnoka támogatja.

A kezdeményezés, írja a vezércikk, mutatja, hogy az Egyesült Államok mennyire elmaradt a világrend megváltoztatására irányuló erőfeszítésében a „móditól”.

A katonai hatalom vasfalának felépítését nyilván pozitívan fogadják az olyan szövetségesek a térségben, mint Japán, de az erőfeszítés homlokegyenesen ellentétes a térség azon erőfeszítéseivel, hogy közösen fejlődjenek és nyerő-nyerő együttműködésben gondolkozzanak.

Mint Kína teszi, amely integrációra törekszik.

Az Övezet és Út (Új Selyemút) kezdeményezéssel Kína konstruktív szerepet játszik a térségben, és irdatlan nagy erőfeszítéseket tesz és forrásokat fog be egy olyan nyílt és integráló tervbe, amelyből nem csak Kína, de a világ valamennyi országa profitál.

Ez éles kontrasztban áll a Pentagon által támogatott tervvel.

/A cikk ismertetésében egyetlen fogalmat változtattam át saját ízlésemnek megfelelően: az amerikai „védelmi minisztériumot”   „hadügyminisztériumnak” írtam. Bocsánatot nem kérek. Kína túl udvarias./

Megosztás: