Az FBI igazgató váratlan elbocsájtásával Trump káoszba lökte Washingtont (ECHO TV lapszemle)

Donald Trump amerikai elnök teljesen váratlan döntése, hogy meneszti James Comey-t, az FBI, azaz a Szövetségi Nyomozó Hivatal igazgatóját, teljes zűrzavarba taszította az amerikai fővárost, írja a Wall Street Journal. A Fehér Ház és az igazságügyi miniszter szerint az ok az volt, hogy nem megfelelően kezelte azt a vizsgálatot, amely fényt akart deríteni, miként használta Hillary Clinton külügyminiszter korában  magán email szerverét.

A globális lap és számos amerikai laptársa attól tart, hogy az FBI-ban most milyen irányt vesz az a vizsgálata, amely ki akarja deríteni, miként avatkozott be Oroszország az amerikai választási kampányba.

Az amerikai elnököt támogató World News Daily hírportál óriási örömmel ad hírt a tegnap késő esti döntésről. Azt írja, Trump elnök korábban különösen azért bírálta az FBI vezetőjét, mert az elnökválasztási kampányban úgy döntött, hogy nem viszi bíróság elé Hillary Clintont azért, ahogyan külügyminiszter korában magán email szerverén nem az előírásoknak megfelelően kezelt bizalmas információkat. Egyes demokratapárti törvényhozók „éktelen haragra gerjedtek” az elbocsájtás hallatán, amiért ez az oroszoknak Trump érdekében történt beavatkozása vizsgálatának idején történt. Egyikük kijelentette, ez Nixon elnök szombati „mészárlására” emlékezteti, amikor az amerikai történelemben először ő bocsájtotta el az FBI igazgatóját. A portál ugyanakkor hangsúlyozta, az orosz beavatkozásra eddig semmilyen bizonyíték nincs.

A New York Times az ügyről azt írja, az FBI igazgató menesztéséről onnan értesült, hogy amikor Los Angelesben éppen az alkalmazottaihoz beszélt, a háttérben lévő tévé képernyője villogni kezdett, hogy bejelentse a hírt. Comey tíz éves szolgálati idejéből hármat töltött hivatalában.

A CNN amerikai hírtelevízió az FBI főnökének elbocsájtásával kapcsolatban zavaró egybeesésnek tekinti, hogy helyi idő szerint ma délelőtt fél tizenegykor Donald Trump elnök zárt ajtók mögött tart megbeszélést az Egyesült Államokba két napos látogatásra érkező Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel elsősorban azért, hogy Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel találkozzon.

 

Megosztás: