Kína tegnap felavatta a Kína-Kelet-Közép-Európa Intézetet Budapesten

CGTN

A Magyar Tudományos Akadémián tegnap ünnepélyesen megnyitották a Kína-Kelet-Közép-Európa Intézetet azzal a céllal, hogy elősegítsék a kölcsönös megértést és együttműködést Kína és térségünk országai között.

Egy tudományos bizottságot állítanak fel vezető kínai és kelet-közép-európai tudósok részvételével.

A tegnapi megnyitón felszólalt Vang Vej-kuang, a Kínai Társadalomtudomnyi Akadémia elnöke. Ő lesz az Intézet tiszteletbeli elnöke. Elmondta, az Intézet előmozdítja majd az emberek közötti kapcsolatokat szaktudományok, közös kísérletek, konferenciák, szemináriumok és előadások segítségével.

Az Intézet megnyitását méltatta Lovász László MTA elnök is.

Liu Csi-pao, a Kínai Kommunista Párt csúcsvezetője ennek alkalmával háromnapos magyarországi látogatásra érkezett. Tegnap találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és kijelentette, a Kína-Magyarország kapcsolatok a legjobbak azután, hogy éveken át minden téren fejlődtek.

Liu elmondta, Kína nagy fontosságot tulajdonít a kínai-magyar kapcsolatoknak és készen áll arra, hogy még tovább javítsa a két ország közötti együttműködést a gazdaság, kereskedelem, kultúra és népek között az Egy Övezet Egy Út (ókori Selyemút új projektje), illetve a 16 + 1-es országok kooperációja keretében. /A 16 ország + Kína, melyek az Új Selyemút projekt keretében működnek együtt./

Látogatása alkalmával tegnap délután Liu részt vett Hszi Csin-ping kínai elnök Kína kormányzása című könyvének magyar nyelvű kiadása ünnepi bemutatóján.

Most pedig a hivatalos jelentés margójára a következő saját megjegyzéseim:

Február 21-én a Magyar Nemzet látható örömmel, a címoldalon, a hajtás fölött írt arról, hogy az Egy Övezet Egy Út (angol rövidítése OBOR – One Belt One Road projekt: a mai világegyetem legnagyobb projektje) nem fog létrejönni a tervezett magyar részvétellel, részben azért, mert azt az EU nem engedi, másrészt pedig a kínai fél sem igazán akarja a Budapest-Belgrád vasútvonalának megépítését, és inkább hajlik arra, hogy helyette Olaszország legyen (https://mno.hu/kulfold/kisiklik-a-budapest-belgrad-vasutvonal-terve-1387078) a Pireusz utáni láncszem.

Mint meghívott mind a kínai filmfesztivál vasárnapi ünnepélyes megnyitóján, mint pedig a Kína-KKE Kutató Intézet tegnapi megnyitóján, az ezeken felszólaló, és az e kérdésre kitérő, illetve arról beszélők mind kínai, mind magyar részéről az OBOR-ról a lehető legpozitívabban beszéltek, szilárdan hirdetve a projekt megvalósítását és a benne való kínai-magyar együttműködést.

Megosztás: