Tillerson Moszkvában: ismét a III. világháború veszélyében élünk?

JOURNAL OF STRATEGIC CULTURE FOUNDATION

Az amerikai agytröszt lapjában James George Jatras kutató, az ukrajnai Amerikai Intézet igazgatóhelyettese írt esszét arról, hogy ismét azzal nézünk szembe, ami „csaknem elkerülhetetlen lett volna, ha Hillary Clinton ült volna be a Fehér Házba”, azaz egy nagyobb háború kitörésével.

Rex Tillerson moszkvai megbeszélése Szergej Lavrov külügyminiszter kollégájával semmilyen reményt nem nyújt abban az értelemben, hogy bármilyen javulásra lehessen számítani az amerikai-orosz kapcsolatokban.

A hat nyomtatott oldal terjedelmű elemzés arra a következtetésre jut, hogy Moszkvában már egyszerűen nem tudnak hinni a szélkakas módjára ide-oda forduló amerikai elnöknek és bármit várhatnak tőle.

Trump lehetséges motívumait is mérlegelve Jatras azt írja, az amerikai célok láthatóan geopolitikaiak és ideológiaiak, nem pedig az Egyesült Államok nemzeti érdekén alapulók.

„A mélyállam és regionális ’szövetségeseink’ agendái határozzák meg továbbra is az USA politikáját. Ami: Oroszországot el kell pusztítani független hatalomként, Szíria, Irán és Észak-Korea után, de Kína előtt…Vagyis a szokásos. Ha Trump ilyen utat választ, mint amint az látszik, elnökségét kudarcra kárhoztatja. De ilyen összefüggésben ez aggasztana bennünket a legkevésbé.

Örülnék, ha kiderülne, nem volt igazam”, fejeződik be a cikk.

Megosztás: