Trump hirtelen nem Putyinpincsi

Az „demokrácia értékeiért” üvöltő nyugati fősodrat Trumpot egyetlen hadicsapásra imádni kezdte törvénytelen szíriai rakétatámadása nyomán

 

Ne vádolja magát naivitással az, aki eddig úgy gondolta, Trump azt teszi majd, amit kampánya alatt ígért. Így azt, hogy elnökké választása után a béke érdekében az elődjénél még inkább az oroszok torkának ugrik, és további külföldi beavatkozásokba veti magát, hanem a civilizált világ első számú ellensége, az Iszlám Állam és hasonló terrorszervezetek elleni küzdelem érdekében összefog Oroszországgal is. Teljesen egyértelmű, hogy mindenki értékén kezel választási kampányígéreteket, de azért határok vannak. Ahogyan azokat Lendvai Ildikón azóta is számon kérik.

Senki nem vádolhatja naivitással az orosz hírszerzést, amelynek nyilván igen alapos információi voltak Trumpról, mint minden más ország magára valamit is adó hírszerzésének, illetőleg diplomáciai misszióinak. Ezen információk alapján Oroszországban hatalmas örömmel és megnyugvással tekintettek Donald Trump elnöki periódusa elé, a feszültségek enyhítése reményében.

A jelek viszont most hetek óta sokasodtak, hogy Trump nem Ronald Reagan, aki ha valamit a fejébe vett, azt végrehajtotta, fittyet hányva az „establishment” ellenvéleményére és akár teljes ellenállására. A hadiipari komplexum, a fősodratú média, a korábbi kormányok által kinevezettekkel benépesített intézményi szerkezet, a neokonzervatív véleményformálók, a pro-Izrael lobbi és a felsoroltaktól választási harcukban döntő pénzügyi támogatásban részesülő törvényhozók nyomásának Trump nem tudott ellenállni. Miközben e fősodratú sajtó óránként sulykolta a meglehetősen hiszékeny médiafogyasztóknak, hogy az amerikai elnök a Kreml szolgálója.

Megbicsaklásának első fő jele az volt, amikor az előbbiek nyomására menesztette Michael Flynn tábornokot az általa kinevezett nemzetbiztonsági tanácsadói posztjáról, majd egyre-másra adta tanúbizonyságát fokozatos „beállásának” a régi vonal mentén. Arra azonban még felesküdött ellenfelei, illetve ellenségei se számítottak, hogy elődein is túllépve fordít hátat saját magának, és teszi le a voksát egy valóban világbékét is kockáztató lépés mellett.

Folytatás:

http://magyarhirlap.hu/cikk/84906/Trump_nem_Putyinpincsi

 

Megosztás: