A CEU olasz egyetem is – a fantomok tánca

A Soros-egyetem hallgatói ott hívnak fel Magyarország elleni bojkottra, ahol csak érik

A Soros-egyetemnek Pisában van campusa. Aki azt állítja, hogy a Soros- egyetem (CEU, Közép-európai Egyetem) hazudik saját magáról, az nem csak a tanszabadság, az Egyesült Államok, a szabad világ, a demokrácia, a felvilágosultság, stb. ellen van, miközben rejtett és nyílt antiszemita, hanem magának az egyetemnek a tekintélyét ássa alá – akár visszafordíthatatlanul is.

A felfedezés egy internetes kereséssel indult. Az egyetemek világrangsorolását végző három legismertebb közül megnéztem két kedvencemet. Elsősorban a sanghajit, majd a QS-t.

Ezt azért tettem, mert a Soros-egyetem saját tekintélye alátámasztására és nyomában a hazai sajtó csupán a Times Higher Education rangsorát idézi, amelyben benne van a világ 301-350 legjobb felsőoktatási intézményének kategóriájában. Hiszen a sokszínűség gyönyörködtet, nem beszélve arról, hogy egy tisztességes körkép megadásához nem lehet csak egyetlen, a reklámozó által előnyben részesített forrásra hivatkozni.

Különben is, a brit Times rangsorolása kicsit nacionalistának tűnik (jól fogalmaztam?), mert az a másik kettővel szemben saját, brit egyetemét, az oxfordit hozza ki elsőnek, szemben a Harvardot első helyre tevő, tehát a nacionalizmus nyomát sem mutató sanghaji rangsorolásnak vagy a QS, amely az ugyancsak amerikai MIT-t.

Nyilván keresési ügyetlenségemnek tudható be, de sem a sanghaji 2016- os rangsor legjobb ötszázában, sem a QS 2016-17-es, kilencszázas rangsorában a CEU-t nem találtam.

Viszont mindhárom rangsorban fantasztikusan előkelő helyen áll az autoriter, illiberális Szingapúr városállamnak nem csak vezető, de több egyeteme. A QS rangsorában az ottani Nemzeti Egyetem a világ 12- ik legjobbja. Ami azt mutatja – de ezt csak suttogva szabad mondani, mert nálunk médiadiktatúra van -, hogy a szabadságban naponta fürdőző demokrácián túl is van élet.

Folytatás:

http://magyarhirlap.hu/cikk/84399/A_CEU_olasz_egyetem

 

Megosztás: