Moszkvai őrizetbe vétel: a gyilkossággal fenyegetődző Navalnij és hívei tudatosan tüntettek tiltott helyen

RUSSIA TODAY

Tegnap Moszkvában az ellenzéki Alekszej Navalnij és mintegy hatezer követője gyűlt össze. Navalnijt –  akit magát 430 000 euró hűtlen kezelése miatt öt év feltételes szabadságvesztésre ítéltek – és kereken hatszáz tüntetőt őrizetbe vették a 12 milliós város utcáin. A Kreml az eljárást azzal indokolta, hogy a polgároknak joguk van a tüntetésre, de csak a törvények betartásával.

Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette: „Azokat nem tudjuk tisztelni, akik szándékosan ellenszolgáltatást ígérnek be fiatalkorúaknak egy jogtalan tiltakozáson való részvételükért, melynek következtében veszélybe kerülhetnek. Ezt sem elfogadni nem tudjuk, sem respektálni.”

Kifejtette még: a tiltakozásokat nem engedélyezett helyen szervezték. A hatóságok a tiltakozás szervezőinek két alternatív helyszínt ajánlottak fel a tüntetésre és a felvonulásra, de ezeket a szervezők elutasították.

Navalnij 2011-ben hozta létre a „korrupció leküzdési alapot”.

Szervezetét adományokból tartják fenn, de támogatja azt az amerikai kormány Nemzeti Demokrácia Alapítványa (NED) is.

A NED több mint 90 országban támogat több mint ezer „demokráciát előre vivő szervezetet”.

Navalnijt nem engedélyezett tüntetésért 15 nap börtönre és 325 euró pénzbüntetésre ítélték.

Navalnij közismerten rasszista: egy videón az észak-kaukázusi embereket csótányoknak nevezte, akiket össze kell verni, de ha az sem megy, akkor le kell lőni őket.

/A beszámoló alatt megtalálható e kijelentéseit tartalmazó videó/

Most pedig nézzük meg, miként ír ugyanerről a hírről a hazai sajtó, mint a Népszava, amelynek főszerkesztője, Németh Péter műanyagpadlót lop, mint azt hitelesítette a Médiahatóság.  

 

Börtönbe megy Navalnij

Tizenöt nap börtönbüntetésre ítélték hétfőn Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt (képünkön), amiért ellenállt a rendőrségi intézkedésnek az általa szervezett moszkvai korrupcióellenes tüntetésen. A vasárnapi demonstráció apropója az volt, hogy a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány – amelyet Navalnij vezet – március elején 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg az orosz kormányfőt, Dmitrij Medvegyevet.

A 40 éves ellenzékit – aki indulna a 2018-as elnökválasztáson, ám egy korábbi ítélet miatt ezt aligha teheti meg – a moszkvai bíróság a börtönbüntetés mellett 20 ezer rubel (kb. 100 ezer forint) megfizetésére kötelezte a korábban betiltott tüntetés megszervezéséért. Az EU és az amerikai külügy is arra kérte hétfőn Moszkvát, hogy engedje szabadon a mintegy félezer őrizetbe vett tüntetőt, ám a Kreml elutasította a kérést. Az orosz vezetés provokációnak minősítette a tüntetést, amelyen az elnöki szóvivő szerint sokan pénzért vettek részt.

Vasárnap több oroszországi városban rendeztek demonstrációt, a szervezők szerint összesen százezer ember tiltakozott a kormány ellen, ebből több tízezren vonultak fel az orosz fővárosban. A vasárnapi volt az elmúlt öt év legnagyobb ellenzéki megmozdulása. Legutóbb a 2011-ben és 2012-ben szervezett, parlamenti választási csalások elleni tiltakozásokon voltak ennyien.

 

Megosztás: