Kifordul a globalizáció a sarkából: Kína telepít üzemeket az USA-ba

THE WALL STREET JOURNAL

THE NEW YORK TIMES

Két, minden túlzás nélkül lélegzetállító cikk ismertetése következik két vezető amerikai lapból.

Trendfordulót élünk meg a globalizáció terén is.

A Wall Street Journal cikkének ezt a címet adta:

Kína ipari jövőt lát – Amerikában”

A cikk egy kínai városban működő cipőgyár tulajdonossal indít, aki elmondja, hogy a nála dolgozó munkások bére évente 15 %-kal nő. Az adók magasak. A szállítás külföldre iszonyúan drága és lassú.

Mindezt figyelembe véve nekilátott, hogy a lehető legnagyobb mértékben automatizálja a termelést és „elmeneküljön” legnagyobb piacába, az Egyesült Államokba. Már keres is megfelelő helyet és ott fogja gyártani minőségi tornacipőit és a hétköznapi lábbeliket.

Elmondta, minden bizonnyal fő vásárlói valamelyike – a kaliforniai Skechers, a coloradói Crocs vagy a portlandi /Oregon/ Nike – mellé települ

„A globális termelésben a szerencse kezd Amerika felé elmozdulni”.

Hasonló jellegű cikket írt a New York Times ezzel a címmel:

„Kína érzékeny start-upokra tesz és ezzel aggasztja a Pentagont”

A cikk azzal indít, hogy amikor az amerikai légierő katonai robotjait akarta fejleszteni, a Neurala nevű, bostoni székhelyű mesterséges intelligencia start-uphoz fordult.

De a Neuralának ehhez pénz kellett, és nem igen kapott pozitív választ az amerikai hadseregtől. Úgyhogy Kínához fordult, ahonnan viszont érkezett befektetés.

„A kínai vállalatok jelentős befektetők lettek az amerikai start-upoknál, amelyek potenciális katonai alkalmazású, csúcstechnológiával dolgoznak.”

Ez a fordulat vészharangokat kongatott meg Washingtonban.

A Pentagon most adott ki egy fehérkönyvet, amelyben olvasható, hogy Peking bátorít szoros kormánykapcsolatokkal rendelkező kínai vállalatokat, hogy fektessenek be a mesterséges intelligencia és robotok terén dolgozó amerikai start-upokba.

 

Megosztás: