ENSZ jelentés: Izrael apartheid állam

FOX NEW

HAARETZ

THE JERUSALEM POST   /REUTERS

Tegnap az ENSZ olyan jelentést adott ki, amely az apartheid rendszer megvalósításával  vádolja Izraelt.

Nikki Haley amerikai ENSZ nagykövet „Izrael-ellenes propagandának” bélyegezte a jelentést.

Hozzátette: „Az Egyesült Államok szövetségesünk, Izrael mellett áll és továbbra is ellene lesz az elfogult, Izrael-ellenes tevékenységeknek az ENSZ rendszerén belül és az egész világon”.

A jelentést az ENSZ Nyugat-Ázsiáért illetékes Gazdasági és Társadalmi Bizottsága rendelte meg, és annak társszerzője Richard Falk, a Princeton Egyetem világhírű nemzetközi jogot tanító professzora.

A Haaretz arról ad számot, hogy az izraeli külügyminisztérium a jelentést a Der Stürmer nevű „antiszemita náci propaganda kiadványhoz” hasonlította.

A jelentés szerint Izrael olyan apartheid rezsimet hozott létre, amely a palesztin nép egészét uralja.

Rima Khalaf, az ENSZ főtitkár helyettese kijelentette, hogy a világszervezet ezzel „egyértelműen és őszintén leszögezi, hogy Izrael rasszista állam, amely az apartheid rendszert hozta létre, amely a palesztin népet üldözi”.

Az ENSZ szóvivője, Stephane Dujarric kijelentette, hogy a jelentést az ENSZ titkárságával történt előzetes konzultáció nélkül hozták nyilvánosságra.

Hozzátette, az nem tükrözi a főtitkár (Antonio Guterres) véleményét.

/A jelentés fontossága nehezen becsülhető túl, ugyanis ez jelentheti azt az utolsó cseppet a pohárban, ami miatt az Egyesült Államok egyrészt 50 %-kal csökkentheti hozzájárulását az ENSZ fenntartásához, mint azt már egy benyújtott törvénytervezet éppen az ENSZ „Izrael-ellenessége” miatt akarja, másrészt az USA kilépését az Emberjogi Tanácsból véglegessé teheti, ugyanis Washington éppen a világszervezet állítólagos Izraelre történt „kihegyezettsége” miatt akarja ezt a lépését megtenni./

Megjegyzés:

Az MTI-t működtető MTVA-nak feltettem a kérdést, mi az oka annak, hogy erről a távirati irodának sem washingtoni, sem jeruzsálemi tudósítója semmilyen jelentést nem adott le (holott ők idejüket újságolvasással töltik).

Megosztás: