A hét cikke: Paul Craig Roberts – Washington jóakaratú álarca lehullóban// A világot csak az európai radikális jobboldal erősödése mentheti meg

PAUL CRAIG ROBERTS

Paul Craig Roberts Reagan elnök pénzügyi államtitkára volt. Szerkesztette a Wall Street Journalt is. Egyetemi tanárként közgazdaságot tanított. A Politikai Gazdasági Intézet elnöke.

Ő a nyugati világ egyik legbátrabb publicistája: nem fél semmitől. Azt ír le, amit gondol.

A fenti címmel megjelent esszéjét így indítja:

Trump elnökségének néhány hete elegendő ahhoz, hogy világossá tegyük: most sem lesz változás. A normál kapcsolatokat Oroszországgal  ismét takaréklángra tették, ha egyáltalán le nem vették a rezsóról. A katonai/biztonsági komplexumnak egy ellenséghez kötött anyagi igényei azzal a céllal, hogy igazolják költségvetésüket és egy rendőrállam hatalmát, valamint a neo-konzervatívoknak az amerikai világhegemónia iránti ideológiai szükségleteit fontosabbnak ítélik, mint a termonukleáris hatalmak közötti bizalmat.

Ami a liberális/progresszív baloldalt illeti, másoknak a földi élet megőrzése érdekében végzett munkáját pusztán annak az Oroszországgal szembeni puhasága ürügyének tekintik és hazaárulóknak nevezik azokat, akik Oroszországgal baráti kapcsolatokat részesítenek előnyben.

Később:

Trump russzofób jelölései, mint McMaster, Mattis és Fiona Hill ténylegesen rosszabbak, mint Obama Victoria Nulandja, Samantha Powerje és Susan Rice-sza. Ahogyan Hillary és Nuland kormányt döntött Ukrajnában, Tillerson a külügyminisztérium élén jelét adta, hogy Venezuelában az ott demokratikusan megválasztott kormányt meg akarja változtatni. Ecuador és Bolívia nem lehet messze.

Washington sohase támogatott olyan kormányokat, amelyek népeik érdekeit azok érdekei fölé helyezte, akik  az Egyesült Államokat uralják.

Később:

Washington vasököllel ellenez demokratikus változásokat. Most Marine Le Pent, a francia elnökségre esélyes jelöltet pusztítja el.

Roberts ezután részletezi, ezt miként teszi az amerikai kormány.

Ezután:

Egy demokrácia nem tud működni tisztességes média nélkül. A nyugati világban sehol nincs tisztességes média. Kivéve viszonylag kevés internetes helyet…De az olyan sötét honlap, mint a PropOrNot – ami valószínűleg a CIA vagy George Soros terméke – azokat, akik megértik, hogy a termonukleáris hatalmak között a jó kapcsolatok létfontosságúak, „orosz ügynököknek” nyilvánítja.

Azután:

Azzal, hogy Nyugaton Washington russzofóbiát hangszerelt, az egész emberiség létét fenyegeti. Az oroszok figyelték Washington hamis vádjait Afganisztán, Irak, Szíria, Szomália, Líbia, Jemen, Pakisztán, Irán és maga Oroszország ellen… A hamis vádak a 21-ik században mindig azt jelentették, hogy az adott országot Washington megszállja vagy bombázza.

Ezeket a provokációkat naponta hangoztatja az idióta nyugati sajtó, az idióta nyugati kormányok, az idióta kommentátorok, akik előkészítik a talajt egy olyan félreértésnek, amely termonukleáris háborúba torkolhat és a földi élet végét jelentheti.

Amikor a New York Times-t, a Washington Postot olvassuk, vagy a CNN-t, az NPR-t, az MSNBC-t vagy a brit, kanadai, francia és ausztrál médiát hallgatjuk, indoktrinálnak bennünket háborúra Oroszországgal és Kínával, és ily módon előkészítik saját temetésünket.

Magyarországról is szót ejt, mégpedig nagyon pozitívan. Azt írja, hogy „Más országok – Magyarország, a Cseh Köztársaság, Görögország és Portugália – rájöttek arra, hogy a kapitalisták kapzsibbak a népbiztosoknál és üdvüket szuverenitásuk visszaszerzésében kereshetik.”

Ezután nekimegy a háborús gépezet NATO-nak, majd azzal zárja esszéjét,  hogy reméli, a radikális jobboldal egyre nagyobb teret nyer Európában, ami az egyetlen módja a washingtoni  birodalom szétesésének és a termonukleáris háború elkerülésének.

Megosztás: