Mai gigantikus hírrobbanás Pekingből, az EU-delegációtól: a hazai magyarellenes sajtó örömködése ellenére eddig semmi baj a Belgrád-Budapest vasúti projekttel

Példaként két cím és bevezető a Magyar Nemzetből a korábbi álhír-terjesztésre

Korrupciót gyanít az Európai Unió

Bodacz Péter, Buzna Viktor, 2016. szeptember 15., csütörtök 06:06, frissítve: csütörtök 13:45

Korrupció gyanúja miatt májusban az Európai Bizottság elindította a kötelezettségszegési eljárás előkészületeit a Budapest–Belgrád-vasútvonal kínai fejlesztésével összefüggésben – tudta meg lapunk. Az 550 milliárd forintosra becsült beruházás megtérülése szakértők szerint erősen vitatható, ráadásul a kormány tíz évre titkosította a projektről készült megvalósíthatósági tanulmányt. Gondok lehetnek a finanszírozási modellel is.

És szintén a Magyar Nemzetből néhány napja:

Kisiklik a Budapest–Belgrád-vasútvonal terve?

A Le Repubblica szerint a beruházás kiesésével Olaszországhoz folyhat a kínai tőke

Buzna Viktor, 2017. február 21., kedd 20:03, frissítve: szerda 07:32

Olaszország viheti el a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítására szánt kínai tőkét – derül ki a La Repubblica cikkéből. A római székhelyű napilap hétfőn írt az eddig csak a tervekben megvalósult, mégis diplomáciai konfliktust okozó beruházásról.

Most a legautentikusabb szólt be: az Európai Unió kínai küldöttsége.

Mégpedig ma, pekingi nyilatkozattal.

Hogy a Magyar Távirati Irodának a fél földtekén csak jeruzsálemi tudósítója van, de pekingi a világért sem, azt már elmondtuk./Az erre rákérdezni a világért nem akaró nyuszisajtó helyett. is./ Ezért nem értesült erről a fontosságát túlhangsúlyozni nehéz hírről.

Akkor most jöjjön a világ legnagyobb projektjének (Selyemút, Egy Övezet – Egy Út, stb. néven ismert projekt) nekünk oly szuperfontos részletprojektjére vonatkozó cáfolat szó szerinti fordításban:

„A Belgrád-Budapest vasútvonal felújítási projekt magyar részének az Európai Unió jogszabályainak való megfelelésére vonatkozó frissebb médiajelentéseket illetően bizonyos tisztázásra van szükség.

Az EU üdvözli a befektetést – függetlenül attól, hogy az belföldi vagy külföldi -, amennyiben az kompatibilis az uniós joggal. A külföldi befektetések mint olyanok nem tartoznak az Európai Bizottság felügyelete alá.”

A közlemény később így folytatódik:

„Az EU semmilyen lépést nem tett ezen infrastruktúra projekt ellen. A bizottsági szolgálatok szabvány gyakorlata a fontosabb nyilvános szerződéseknek az EU-jognak való megfelelőségének kiértékelése. Ezt figyelembe véve a magyar hatóságokkal technikai szinten párbeszéd folyik bizonyos dolgok tisztázása érdekében. Ezen szakaszban a Bizottság semmiféle véleményt nem formált a projekttel kapcsolatban, és nem is foglalt állást az ügyben.”

Ezt követően az uniós pekingi delegáció melegen méltatja az EU és Kína stratégiai partneri viszonyát, reményét fejezve ki, hogy a soron következő EU-Kína csúcstalálkozó újabb alkalmat ad a partneri viszony erejének és azon kölcsönösen előnyök demonstrálására, amelyeket az mindkét oldalnak hoz.

Azon agybeteg, pszichopata viszálykeresőknak, akik kételkednek a szövegben, itt a link a hivatalos helyre:

https://eeas.europa.eu/delegations/china/21594/reply-eu-delegation-china-recent-media-reports-related-ot-belgrade-budapest-railway-project_en

 

Megosztás: