„Lengyelország mutatja, hogy az EU-nak nincs hatalma”

DIE WELT

E főcímmel és Miként van veszélyeztetve a demokrácia Lengyelországban? alcímmel a neokonzervatív lap  aggódik. Nagyon aggódik. És rosszalóan írja, hogy Brüsszel csak késlekedik a „nukleáris opciót” bevetni, azaz megvonni a lengyelek szavazati jogát az Unióban.

(Hiszen jobboldali, konzervatív kormánya van Lengyelországnak.) Amely nem reagál a brüsszeli figyelmeztetésekre,  hogy rakja rendbe igazságügyi reformjait.

A cikk azt írja, az elmúlt években az Európai Uniónak sikerült Orbán Viktort legrosszabb terveitől eltéríteni, noha a végén csak keresztülvitt vitatott média- és igazságügyi reformokat.

Lengyelország azonban a dolgok nem akarnak előre mozdulni.  Varsó ragaszkodik három alkotmánybíró utólagos megválasztására, akiket beültetett három olyan alkotmánybíró helyére, akiket a korábbi kormány választott meg.

Az Európai Bizottságnak most döntenie kell, hogy mit tegyen. Választhatja a 7-ik cikkelyt, a nukleáris opciót. De ez csak elméleti opció, mert Magyarország már bejelentette vétóját.

Majd két oldal Lengyelország-gyepálás következik olyan „gusztusos” figuráktól vett idézetekkel, mint zöld európai parlamenti képviselők és hasonlók.

És olyan ultragusztustalan alakkal fejezi be cikkét, mint az Európai Bizottság szocialista alelnöke, a magyar jobboldalt is zsigerből gyűlölő holland Frans Timmermans.

 

Megosztás: