Washingtoni nagykövetségünknek: kérdés Soros-ügyben

Gedeon Béla
Sajtó-, információs- és közügyek attaséja
Magyarország nagykövetsége
Washington, U.S.A.

Tisztelt Attasé Úr!

Mint közismert, George Soros és szervezeteinek beavatkozását a magyar belügyekbe  kormányunk Magyarországot fenyegető egyik legfőbb veszélynek tartja, és az ellen aktívan fel kíván lépni.

A napokban tudhattuk meg az amerikai Fox News televízióból,  hogy az amerikai kongresszus vizsgálatot indított Soros ellen.

Ez nálunk nagy nyilvánosságot kapott a jobboldali sajtóban: ma például a Magyar Idők napilap címoldalán olvasható az erről szóló beszámoló.

Mint Önök is nyilván tudják, a vizsgálatot Chris Smith republikánus kongresszusi képviselő (New Jersey, 4. körzet) vezeti.

A Fox News erről szóló beszámolója méltatja a magyar miniszterelnöknek a Soros-féle „határokon átnyúló birodalma” elleni kemény támadását.

A tévé arról is beszámol, hogy Smith képviselőék felvették macedóniai illetékesekkel és szkopjei amerikai követséggel a kapcsolatot, hogy megtudják, ottani kirendeltségük mennyi pénzzel támogatta Soros ottani szervezeteit, hogy azok kifejtsék rendkívül kiterjedt és káros befolyásukat az ottani politikai életre a balliberális oldal javára.

Amire választ is kaptak, pontosan megadva, hány millió dollárral támogatta az ottani USA misszió Soros macedóniai civil szervezeteit.

Ma Matolcsy György MNB-elnök a Parlamentben kijelentette:

„Egy olyan nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységéhez illeszkedik, amely 2014 őszén indult el.”

Kérdésem a következő: vajon Szemerkényi Réka nagykövet vagy a nagykövetség bármelyik diplomatája felvette-e már a kapcsolatot Smith képviselővel, hogy kiderüljön, az itteni amerikai nagykövetség támogatta-e Soros magyarországi szervezeteit?

Amennyiben kérdésemre a válasz nemleges, vajon e kapcsolatot felvenni szándékoznak-e?

Mint tudja, az elmúlt időkben rendkívül egyszerű, egyetlen szóval (igen vagy nem) megválaszolható kérdéseimre igen nehézkesen, több sürgetésre érkezett csak válasz.

Ezért úgy döntöttem, hogy levelezésünket nyilvánossá teszem már az elejétől fogva.

Természetesen válaszukat azonnal szintén a nyilvánosságnak hozzáférhetővé teszem.

Önök e kérdésemet washingtoni idő szerint ma 16:40-nél előbb kapják meg.

Gondolom, válaszukra nem kell sokat várni, hiszen vagy megtörtént a kapcsolatfelvétel Smith képviselővel vagy nem, és vagy tervezik azt, vagy nem.

Megosztás: