A nap messze legjobb cikke: „Jövő nélküli politikusok a háborút keresik” (a müncheni Bizt. Konferenciáról)

DEUTSCHE WIRTSCHAFT NACHRICHTEN

„Müncheni Biztonsági Konferencia:  öreg emberek és asszonyok, öltönyös tábornokok és udvaroncok jobb múltról álmodnak. Egy dekadens elit megigazulását keresi a háborúban. Ez a fejekben kezdődik – ezért célozzák meg most az európai polgári társadalmat”.

Így kezdődik a legjobb német gazdasági-politikai hírportál túlzás nélkül zseniálisnak mondható cikke, amely a neokonokat és hazai transz-atlantista imádóikat (Gyarmati István, Tálas Péter, Jeszenszky Géza, Németh Zsolt, Szemerkényi Réka és hasonlók) garantáltan és potenciálisan (azaz olvasása esetén) a rosszullét küszöbére viszi:

„A müncheni Biztonsági Konferencia a kezdetektől semmi más, mint a hadiipar lobbi-rendezvénye. A konferencia ugyan magánrendezvény, de azt adófizetői pénzből finanszírozzák. A fegyveripar lobbitevékenységét tehát – mint Albrecht Müller oly találóan megjegyzi – az adófizetők pénzén finanszírozza.

A nyilvánosság maga serényen hozza mindazt a tücsköt és bogarat, amelyeket az alkony ráolvasói és a szabadság apokaliptikusai a lába elé dobnak. Olykor az ember megdöbben a tudósítások egyöntetűségén. A Reuters és az AFP hírügynökségek ugyanazokkal a szavakkal áradoznak John McCain emóciókkal teli beszédéről, jóllehet náluk semmi keresnivalója az ilyenfajta értékeléseknek.

Kivált, amint McCain mondta ki azt, amit egy 80 éves öltönyös extábornoknak feltétlenül ki kellett mondania, nevezetesen, hogy régebben minden jobb volt. A dpa hódolatteljesen idéz az amerikai neokon apokaliptikus alpesi nótájából:

’Magunkat és egymást nem adhatjuk fel, mert különben ez lenne a dekadencia, és az a világrendek bukásához vezetne… E pódium tehát azzal fog foglalkozni, vajon a Nyugat túlélő lehet-e. A nyugati nemzeteknek még mindig megvan az erejük, hogy világrendünket fenntartsák, de hogy ehhez megvan-e az akaratunk, az már nem egyértelmű…”

A cikk ezután idézi Ursula von der Leyen német védelmi miniszternő patetikus kijelentéseit, majd a következőt jegyzi meg:

„Mindkét apokalipszis hirdető összekeveri az okokat és a hatást: a McCain által elpanaszolt világrendetlenséget a Nyugat okozta: Irakot, Líbiát és Szíriát kívülről, katonai beavatkozásokkal destabilizálták. A terrorbandákat az öbölbeli államok fegyverezték fel és finanszírozták. Az archaikus brutalitással cselekvő zsoldosok mögött harmadik állambeli szponzorok állnak, főként nyugatiak. A legkorszerűbb technológiát a nyugati és keleti fegyvergyártó cégek szállították.”

Később ismét McCainre térve azt írja, abszolút mértékben ostobaság, amikor arról a veszélyről beszél, hogy a Nyugat túlélése veszélyben van. Az a „világrend”, amit McCain meg akarna védeni olyan rend, amely „a dominanciára és a hegemóniára épül”.

Ezután félelmetesen lényeglátó, de precíz módon írja le ezt a szörnyű világrendet és azt, hogy ez egyáltalán nem a vég, hanem valaminek a kezdete, ami ellen a pénzzel teli öreg neokonok mindent bevetve harcolnak.

Végül azt írja, a müncheni Biztonsági Konferencia búcsúesemény. „Senki nem tudja, mi jön. De azt mindenki láthatja, hogy McCain és von der Leyen a tegnap politikusai”.

 

Megosztás: