Egy rejtélyesen eltűnt poszt pótlása a CGTN globális tévé indulásáról

Szombaton az FB oldalamon megkérdezte egy érdeklődő, vajon van-e globális kínai hírtelevízió, illetőleg annak van-e internetes portálja.

Igennel feleltem és csatolni akartam a január 2-án erről kitett ismertetést.

A poszt eltűnt. Semmiképpen nem akarom azt állítani, hogy kívülről nyúltak bele, de ilyen eltűnéssel még nem volt dolgom.

Úgyhogy akkor összefoglalom a China Global Television Network (CGTN) január elsejei indulásának lényegét.

A globális televíziózás történetének mérföldköve, hogy a kínai CCTV (China Central Television) korában sem túlzottan szerény televízió-hálózatát január elsején hatalmas mértékben megnövelve, CGTN néven (China Global TV Network) indította útjára az egész világnak szóló, a korábbiaknál messze színesebb és gazdagabb adását.

Az újjászületett távközlési óriás rengeteg kínai és külföldi munkatárssal bővült, és folyamatosan vesz fel tudósítókat Kínában és világszerte a még betöltendő tudósítói posztjaira.

A CGTN hat csatornáján sugároz műsort öt nyelven: angolul, spanyolul, franciául, arabul és oroszul.

Az új, globális tévé küldetése az lesz, hogy jól és érthetően mondja el elsősorban azt, hogy mi történik Kínában és milyen szerepet játszik Kína a világban.

Hogy a világ legnépesebb, sokdimenziós és oly színes országát a nézők ne csak a CNN-en, a BBC-n, az Amerika Hangján vagy más kormány- és egyéb szócsövön át ismerjék meg, igen sokszor rosszindulatú torzításokkal és félremagyarázásokkal.

Az adónak, mondta Hszi Csin-ping elnök, Kína első számú vezetője az új tévében, elsőrendű törekvése az egész világra kiterjedő béke, a globális fejlődés segítése és a nemzetközi rend békés fenntartása lesz.

A CGTN megjelenése kínos a nyugati hírmonopolistáknak, akik nem akarják, hogy bolygónk népe a BBC-n, a CNN-en és egyéb globális csatornáikon kívül olyan alternatív forrásokból is tájékozódjon, mint az orosz Russia Today vagy az iráni Press TV.

Megosztás: